Patrioții

Lilian Scripnic (AUR): Guvernul nu trebuie să ia decizii în locul lui Dumnezeu, ci trebuie să redeschidă spitalele pentru pacienții non-Covid

Managementul dezastruos al sistemului sanitar din ultimele 14 luni a făcut, în România, cel puțin la fel de multe victime ca pandemia. Criza de competență a actualilor guvernanți surclasează criza COVID-19 din perspectiva degradării stării de sănătate a românilor.

Bolnavii cronici au fost abandonați, iar spitale specializate pentru tratamentul unor afecțiuni specifice au fost transformate, uneori peste noapte, pentru facilitățile lor de terapie intensivă, în spitale COVID.

Cel mai cunoscut și, în același timp, cel mai scandalos caz de acest fel este cel al Spitalului Clinic de Ortopedie și TBC Osteoarticular Foișor. La miez de noapte, pacienții au fost evacuați pe tărgi, în portbagajele unor autoturisme, fără sprijin din partea aparținătorilor, și au fost trimiși acasă sau transferați în alte spitale, lucru care a pus o presiune psihică de neînchipuit asupra celor care fuseseră internați pentru afecțiuni deja existente.

Calculele cinice și imorale ale oficialilor erau simple: apăreau 26 de paturi terapie intensivă noi, șase medici specializați și 200 de paturi cu oxigen pentru bolnavii de coronavirus. Dar de românii care au nevoie de îngrijiri de ortopedie și traumatologie  se mai preocupă cineva?

Stimați Guvernanți,

Vă solicit să ne spuneți când veți redeschide sistemul de sănătate pentru pacienții non-Covid. Să ne aduceți la cunoștință, de exemplu, când Spitalul Clinic de Ortopedie și TBC Osteoarticular Foișor, unul dintre cele mai moderne spitale de ortopedie si traumatologie din Europa, în care statul român a investit peste zeci de milioane de Euro în ultimii ani, îi va trata din nou pe pacienții pentru care are competențe și dotări. Când se vor redeschide spitalele pentru bolnavii de cancer pentru ca aceștia să beneficieze de tratamentele și de medicamentația de care depinde viața lor?

Niciunde în lume tratarea, în cele mai bune condiții, a bolnavilor de coronavirus, nu presupune abandonarea bolnavilor cronici și a celor care suferă de alte afecțiuni. Chiar dacă aveți astăzi puterea politică pentru a lua decizii fundamentale legate de sistemul de sănătate, nu aveți și puterea divină pentru a decide cine trebuie să moară și cine trebuie să trăiască în România – funcție de natura afecțiunilor pacienților. Înțelegem toți că suntem într-o situație de criză sanitară, însă Guvernul nu trebuie să ia decizii în locul divinității, ci trebuie să ia decizii raționale într-un sistem de sănătate nediscriminatoriu și să dea dovadă de empatie pentru toți românii care au nevoie de ajutor medical.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Deputat AUR Lilian Scripnic