Patrioții

Lilian Scripnic (AUR): Guvernanții noștri nu sunt în stare să asigure o poziție diplomatică inteligentă, care să apere interesele naționale

Într-o declarație politică, deputatul AUR Lilian Scripnic solicită coaliției de guvernare să trateze cu mare atenție și cu diplomație acțiunile pe care le întreprinde în contextul conflictului din Ucraina și să pună mai presus de orice interesele naționale.

Comasarea forțelor NATO în jurul Mării Neagre are ca scop declarat păstrarea siguranței zonale. Dislocarea bazelor americane pe teritoriul României, cât și prezența trupelor armate de elită americane, asigură, în teorie, siguranța militară în zonă.

Implicarea dinamică a României în acțiunile NATO o transformă într-un membru activ care aduce, după sine, beneficii, responsabilități, dar și riscuri. Riscuri pentru că acțiunile României din zona NATO o transformă într-o țintă mai mult sau mai puțin legitimă pentru adversarul său.

Acest lucru ar trebui să dea de gândit celor care au destinele acestui popor în mâini, pentru că, din păcate, astăzi, când vorbim de o confruntare armată, nu ne raportăm doar la câteva clădiri distruse, ci la distrugeri și dezastre pe scară largă, cumulate cu victime omenești și multe daune materiale cauzate de folosirea tehnologiilor militare foarte avansate.

Avem exemplul nefericitei Ucraine, țară care are unele orașe efectiv rase de pe fața pământului, precum orașul Marinka sau orașe care au suferit daune masive precum Herson, Mariupol sau Soledar.

Din nefericire, guvernanții noștri nu sunt în stare să asigure o poziție diplomatică inteligentă, care să apere interesele naționale. Aceștia, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, servesc pe tavă toate resursele și capabilitățile țării, ignorând nevoia de siguranță a românilor, fără să negocieze diplomatic și în interes național poziția geo-strategică a țării, ei acționează după cum li se dictează.

Un exemplu de politică pusă în slujba propriei națiuni o reprezintă diplomația Ungariei și a Poloniei. Acestea sunt de apreciat, pentru că interesul național prevalează, fiind chiar în interiorul comunității europene și al NATO.

Nu știm cum se va sfârși acest conflict din Ucraina. Noi ajutăm poporul ucrainean, dar minoritatea română din Ucraina nu este sprijinită.

Inconștiența politicienilor a creat mereu războaie, în care au avut de suferit și țări terțe, așa cum este România acum, în contextul acestui conflict ucrainean, care nu ne aparține. Am ajutat și susținut un stat vecin, Ucraina, așa cum am putut și am știut mai bine, stat care, nici în acest moment, prin acțiunile sale față de noi, nu ne dă senzația că ne-a devenit prieten.

În schimb, acțiunile noastre de ajutor pentru Ucraina ne-au plasat în vizorul Rusiei, fapt pentru care am și fost avertizați.

Care sunt semnalele că nu suntem într-o situație foarte optimistă?

La o distanță foarte mică de granița cu Ucraina se află cele mai bine pregătite trupe ale armatei americane.

Cu puțin timp înainte de a începe conflictul dintre Ucraina și Rusia, cea mai mare companie petrolieră americană, EXXON, a plecat din România.

Compania Ford a plecat de la Craiova, lăsând fabrica în posesia turcilor.

Acum, se pregătește să plece și compania americană CARLINE.

Mă întreb, dacă toate aceste lucruri sunt, sau nu, întâmplătoare?

Secretarul General NATO declară că posibilitatea extinderii conflictului poate fi o certitudine și că este oricând gata să apere România.

În acest context, am dreptul atât eu personal, cât și oricare alt cetățean al acestei țări, să se întrebe în ce măsură NATO va interveni să ne apere, ținând cont de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic:

”Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individual sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o CONSIDERA NECESARĂ, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord.”

Fragmentul în care se menționează că răspunsul NATO la un atac asupra unui stat membru poate fi ORICE ACȚIUNE CARE SE CONSIDERĂ NECESARĂ, pe noi românii ne înspăimântă.

Fac un apel la dumneavoastră, guvernanți și conducători ai acestei țări:

Sper ca înțelepciunea dumneavoastră să prevaleze în favoarea intereselor naționale ale României, astfel încât, indiferent de ceea ce ne rezervă viitorul, să putem trece peste această perioadă nefastă, evitând riscurile majore!