Patrioții

Lilian Scripnic (AUR): Aderarea României la spațiul Schengen – un obiectiv imposibil de îndeplinit în viitorul apropiat

Deputatul AUR Lilian Scripnic argumentează, într-o declarație de presă, că aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv imposibil de îndeplinit în viitorul apropiat din cauza incompetenței celor care au guvernat timp de 30 de ani.

Aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv care, în opinia mea, este foarte greu de realizat în viitorul apropiat, aproape imposibil am putea spune, indiferent de cât de mult ne revoltăm noi, opinia publică și clasa politică, în plan intern și indiferent de câte eforturi ne asigură cei aflați la guvernare că fac pentru acest lucru.

Ratarea acestui obiectiv de politică externă s-a întâmplat pentru că motivele care stau la baza respingerii solicitării nu au legătură cu îndeplinirea criteriilor tehnice pe care România le-a bifat de foarte mult timp și nici cu presupusa insecuritate de la granițele țării noastre.

În opinia mea, există trei cauze majore care stau la baza respingerii aderării României la spațiul Schengen:

Una ține de faptul că de-a lungul timpului clasa politică românească, în speță cei care au gestionat politica externă a României, au avut mereu o atitudine umilă în negocieri. Din păcate, faptul că astăzi nu suntem respectați în Europa este din cauza atitudinii oamenilor politici care nu întotdeauna au reprezentat interesele României așa cum ar fi trebuit. S-a urmărit mereu menținerea țării noastre în zona sărăciei, lăsând loc de manevră pentru cei care au dorit să exploateze și mai mult resursele țării.

O altă cauză ar fi faptul că, la nivel european, diplomația românească pare incapabilă de a urma și a atinge un scop atât de important cum este cel al aderării la spațiul Schengen. Este incredibil că, după 16 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România să fie încă tratată ca un membru fără depturi depline.

Cel mai important motiv pentru care nu se dorește intrarea României în Schengen este că deja există o schemă a intereselor de stat în acest sens. Există deja niște coridoare de transport dinspre Grecia către nordul Europei pe care se rulează și, deoarece 80% din transportul mărfii se efectuează pe cale terestră, acest factor este extrem de important. Deschiderea rutelor prin România și Bulgaria ar fi o  lovitură pentru actuala schema rutieră, pentru cei care dețin astăzi supremația și controlul traficului, pentru că nu ar exista un control clar din Grecia până în nordul Europei, ceea ce ar însemna pierderi enorme pentru mulți, și vorbim chiar de politici la nivel de stat. Bulgaria și România se află pe aceeași linie de traseu rutier. De aceea intrarea lor este comutată pentru aderarea la Schengen. Asta explică multe.

Cu siguranță aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ar deschide noi oportunități în acest domeniu și, nu-i așa, cine își dorește concurență? De faptul că transportatorii români pierd anual circa 2 miliarde de euro prin refuzul aderării pare că nu mai este interesat nimeni. 

Eșecul aderării României la spațiul Schengen este încă o dovadă a incompetenței celor care au guvernat timp de 30 de ani și au acționat mereu în detrimentul intereselor naționale. Este momentul ca această clasă politică trădătoare să plece și locul ei să fie luat de către cei care iubesc cu adevărat această țară.