Patrioții

Ionuț Neagu (AUR): Marian Lupu, un corifeu al moldovenismului antiromânesc

Senatorul AUR Ionuț Neagu a pledat, într-o declarație politică susținută în luna decembrie, pentru retragerea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Comandor acordat cetățeanului străin Marian Lupu, corifeu al moldovenismului antiromânesc.

Doamnă președinte, stimați colegi,

Potrivit informațiilor date publicității de către Președinția României la 8 septembrie 2022[1], Președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor pe Marian Lupu, președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova.

Motivul oficial face referire la „contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european”. Ceea ce nu se specifică este faptul că proaspătul decorat este un antiromân declarat, prin prisma afirmațiilor și a acțiunilor făcute de-a lungul timpului.

Acum zece ani, în 2012, pe vremea în care Marian Lupu făcea parte din conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM), al cărui lider de facto era oligarhul de tristă amintire Vladimir Plahotniuc, acesta declara că limba oficială a Republicii Moldova este „limbă moldovenească” și nu limba română[2], așa cum susținuse de altfel anterior în multiple rânduri.

Afirmațiile sale au contribuit la propagarea falselor teze moldoveniste care sunt de fapt expresia unei politici antiromânești de sorginte sovietică. Provenite pe filieră rusească, aceste teze neagă cu vehemență istoria și, mai ales, limba română pe care o au în comun România și Republica Moldova.

Marian Lupu nu a revenit asupra declarațiilor făcute acum 10 ani nici măcar după ce a fost decorat. Astfel că, ne aflăm în situația în care Președintele României decorează un corifeu al moldovenismului antiromânesc, pe scurt – un românofob notoriu.

Ca urmare a acțiunilor vădit antiromânești ale cetățeanului strărin Marian Lupu, un grup de politicieni basarabeni a solicitat public Președintelui României abrogarea decretului de decorare cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor, însă cererea intelectualilor basarabeni a rămas deocamdată fără răspuns.

I-am interpelat din aceste motive, în data de 19.10.2022, pe prim-ministrul României, Ionel-Nicolae Ciucă și pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Ministrul de Externe mi-a răspuns prin adresa cu nr. C-2/3141/2022 că nu deține informații despre acest subiect. Potrivit legii, consultarea MAE și a Ambasadei noastre la Chișinău era obligatorie în cazul decorării oricărui cetățean al Republicii Moldova.

Constatăm cu profund regret că Președintele României, încălcând legislația în vigoare, a dispus cu de la sine putere decorarea corifeului antiromân Marian Lupu. Atata timp cât nici MAE, nici misiunea diplomatică română de la Chișinău nu au fost consultate și nu au emis niciun aviz în acest sens, acordarea acestei decorații s-a realizat cu încălclarea flagrantă a procedurii, motiv pentru care este ilegală.

Având în vedere că acordarea acestei decorații s-a realizat cu ignorarea și încălcarea flagrantă a procedurii și, implicit, a legii române în materie, lăsând la o parte faptul că nu a fost meritată nici pe fond, mă adresez Președintelui Klaus Iohannis de la această înaltă tribună parlamentară a României și solicit pe această cale să-i retragă, în aceeași manieră în care s-a procedat la acordare, adică prin decret prezidențial, decorația acordată românofobului între românofobi Marian Lupu. Voi înainta Administrației Prezidențiale a României în acest sens o sesizare scrisă. Chiar și în piele de mielușel, lupul lup rămâne.


[1] https://www.presidency.ro/ro/media/decrete-de-decorare-semnate-de-presedintele-romaniei-klaus-iohannis1662643191

[2] În 2010, în cadrul emisiunii „În profunzime” de pe postul Pro TV Chișinău, Marian Lupu declara: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească!”.  Peste doi ani, în 2012, în cadrul aceleiași emisiuni el a declarat: „M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească!”.