Patrioții

Ionuț Neagu (AUR): Întrebare către MAI privind procedurile ilegale ale Jandarmeriei Române

Întrebare adresată ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode: Proceduri ilegale ale Jandarmeriei Române 

Stimate domnule ministru, 

Marți, 13 aprilie 2021, începând cu orele 18.00, am participat la un protest în fața sediului  Ministerului Sănătății. La această manifestație de protest au participat inclusiv parlamentari și  simpatizanți ai Alianței pentru Unirea Românilor, care au cerut demisia ministrului Vlad Vasile  Voiculescu. 

Manifestația de protest a fost reflectată în mass-media, totul a decurs pașnic, fără evenimente  negative, fără utilizarea armelor, cu respectarea întocmai a măsurilor sanitare. Începând cu orele  20.00 participanții la manifestația pașnică de protest au părăsit zona.  

În mod întâmplător, pe strada Ion Câmpeanu, în jurul orelor 19:50, am observat cum o echipă formată din patru jandarmi urmărește un grup format din trei manifestanți, care se deplasau pe  trotuar, fără a tulbura ordinea și liniștea publică, având un comportament pașnic, care nu atrăgea  prin nimic atenția. Jandarmii au oprit aceste persoane, scopul evident fiind acela de a le legitima  și amenda.  

Fiind martori, împreună cu domnul deputat Ciprian-Titi Stoica, ne-am adresat jandarmilor,  atrăgându-le atenția asupra modul lor abuziv de acțiune.  

Unul dintre jandarmi a afirmat că ei nu au activitate preventivă și au acționat conform actelor  normative.  

De altfel, doar unul dintre cei patru jandarmi a binevoit a se legitima/prezenta, la cererea noastră.  Ceilalți trei jandarmi au refuzat categoric să se prezinte sau să se legitimeze chiar și la cererea  expresă și repetată formulată de circa 20 de ori de către domnul deputat Ciprian-Titi Stoica.

Refuzul jandarmilor de a se prezenta/legitima îl pot confirma personal cu înregistrarea video  operată de subsemnatul și postată pe una dintre rețelele de socializare

Având în vedere cele prezentate mai sus, мă rugăm respectuos să ne transmiteți: 

  1. Un punct de vedere oficial asupra modului de a opera al respectivului echipaj de jandarmi  care, la 13 aprilie 2021, s-a dedat unui abuz în raport cu cetățenii care au participat la  manifestația pașnică de protest din fața sediului Ministerului Sănătății. 
  2. Dacă, potrivit legilor și procedurilor interne ale Jandarmeriei Române, jandarmii au sau  nu în primul rând o misiune preventivă și abia apoi una represivă. 
  3. Dacă performanța profesională a jandarmilor depinde inclusiv de numărul de amenzi  aplicate cetățenilor. 
  4. Ce sancțiuni riscă jandarmii care refuză să se prezinte sau să se legitimeze la cererea  expresă a unui cetățean sau official roman și se dedau în mod evident abuzurilor în raport  cu aceștia.