Patrioții

Ionuț Neagu (AUR): Drepturile Opoziției trebuie respectate. Cer sancționarea oficialilor guvernamentali care se sustrag controlului parlamentar, încălcând legislația!

Declarație politică: Parlamentul nu este emanația Guvernului, ci invers. Drepturile Opoziției trebuie respectate. Cer sancționarea oficialilor guvernamentali care se sustrag controlului parlamentar, încălcând legislația!

Interpelările și întrebările scrise sau orale formulate de către deputați și senatori sunt, între altele, instrumente de control parlamentar exercitat de către membrii legislativului asupra reprezentanților puterii executive: prim-ministru, miniștri, conducători ai autorităților centrale și alții. În societățile autentic democratice acest mecanism de control este utilizat pe larg de către orice deputat sau senator, mai cu seamă de către reprezentanții Opoziției. 

Persoanele interpelate au obligația de a răspunde interpelărilor și întrebărilor parlamentare în termenul legal de de cel mult două săptămâni. În cazul interpelărilor, pentru motive temeinice, Senatul poate acorda un termen de cel mult trei săptămâni pentru răspuns. Unde-i lege, nu-i tocmeală.

Aduc la cunoștință publică faptul că, în exercitarea mandatului de senator, acționând în interesul alegătorilor, le-am adresat mai multori factori guvernamentali întrebări și interpelări care au fost lăsate fără răspuns, fapt ce constituie o încălcare a legii.

Astfel, la 17 februarie i-am adresat ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, o întrebare parlamentară privind Creșterea eficienței practice a predării și însușirii limbii române în sistemul educațional din România în cazul persoanelor aparținând minorităților naționale. Au trecut aproape două luni de atunci și ministrul Educației se sustrage în continuare controlului parlamentar, eschivându-se să ne prezinte un răspuns.

La 24 februarie i-am trimis Secretarului general al Guvernului, Tiberiu Horațiu Gorun, o întrebare parlamentară având ca obiect Gestiunea și performanța managerial-bugetară privind economicitatea, eficiența și eficacitatea modului de utilizare a fondurilor bugetare de stat alocate Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) în perioada 2010-2020. Și – surpriză! – Secretarul general al Guvernului a luat apă în gură. Tace mâlc, ca nu cumva să-și deranjeze partenerii de guvernare pe care îi pune mai presus de lege!

La 17 martie l-am interpelat pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, privind Supraprețurile multiple în cazul achiziționării de către CN „Unifarm” S.A. a izoletelor pe targă, a aparaturii medicale și a unor tipuri de materiale de protecție în timpul epidemiei de COVID-19. Izoletele achiziționate fără licitație în timpul ministeriatului Nelu Tătaru și nefolosite practic deloc au costat câte 80 000 de lei sau 17 000 de Euro fiecare, preț comparabil cu cel de achiziție a autovehiculelor. Să fie acesta motivul pentru care controversatul ministrul Voiculescu fuge de interpelare ca necuratul de tămâie? 

Nici premierul Vasile-Florin Cîțu nu e departe de subalternii săi. La 10 martie l-am interpelat asupra complexului de măsuri și politicii bugetare pentru creșterea procentajului persoanelor cu studii superioare din România, în condițiile în care țara noastră se situează pe ultima poziție printre statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește persoanele cu studii superioare (25% față de media europeană de 40%). Domnul Cîțu tace chitic, știind că încalcă legea sustrăgându-se controlului parlamentar.

Acestea au fost doar câteva exemple care ilustrează atitudinea reală Guvernului față de Parlament, pe care premierul și miniștrii săi îl văd ca pe o anexă a executivului. Am văzut că la Camera Deputaților dreptul Opoziției de a-i interpela pe membrii guvernului a fost suspendat abuziv mai bine de o lună de zile și reluat abia zilele trecute.

Mă întreb și vă întreb: mai e România o societate autentic democratică și funcțională? Mai are Opoziția drepturi în țara noastră? 

Doamnelor și domnilor senatori, Parlamentul nu este emanația Guvernului, ci invers. Situația pe care am semnalat-o astăzi este anormală și nu poate fi tolerată. Ea trebuie cunoscută de români. Sper că cine are urechi de auzit, aude. Și că situația se va remedia, pentru a nu ne pune în situația să sesizăm instituțiile europene asupra încălcării drepturilor Opoziției. Cer sancționarea oficialilor guvernamentali care se sustrag controlului parlamentar, încălcând legislația, și solicit explicații primului ministru și șefului Oficiului pentru relația Guvernului cu Parlamentul.

Vă mulțumesc! 

Senator Ionuț Neagu,

Circumscripția electorală nr. 15 Covasna