Patrioții

Ilie Coleșa: AUR adresează o cerere urgentă pentru respectarea ponderii parlamentare în cadrul comisiilor permanente ale Camerei Deputaților

Grupul parlamentar AUR din Camera Deputaților a transmis o solicitare către Biroul Permanent prin care cere conducerii Camerei o abordare corectă și justă în privința alocării locurilor în comisiile de specialitate. AUR a insistat ferm pentru respectarea ponderii parlamentare în cadrul comisiilor permanente conform situației existente în componența Camera Deputaților.

„În contextul procesului de suplimentare a locurilor în comisii, am subliniat faptul că, de cele mai multe ori, locurile distribuite parlamentarilor AUR au fost în comisii care nu au o contribuție semnificativă în procesul legislativ. Prin urmare, AUR a solicitat o reevaluare a alocării locurilor în comisii, ținând cont de importanța fiecărei comisii și de contribuția acesteia la dezbaterea legislației.

Un aspect esențial pe care AUR l-a adus în atenția Biroului Permanent este respectarea proporționalității în alocarea locurilor în comisii. Numărul membrilor grupului AUR din Camera Deputaților reprezintă 9% din totalul deputaților, iar, în conformitate cu principiile democratice, ar trebui să li se aloce un număr de locuri corespunzător acestei ponderi.

Din păcate, analiza numărului de locuri atribuite grupului AUR în comisiile permanente ale Camerei Deputaților a relevat o distribuție incorectă a locurilor. Grupului AUR i s-au refuzat locuri în comisii cu un rol semnificativ în procesul legislativ, precum Comisia Juridică, Comisia pentru Învățământ, Comisia pentru Sănătate, Comisia pentru Apărare și Comisia pentru Infrastructură. În schimb, i-au fost alocate locuri în comisii mai puțin influente”, a afirmat liderul grupului AUR din Camera Deputaților, Alin Coleșa.

AUR a subliniat că alocarea locurilor în comisii ar trebui să se bazeze pe un calcul matematic clar și să nu fie supusă negocierii. Respectarea acestui principiu democratic este esențială pentru asigurarea reprezentării corespunzătoare a tuturor grupurilor parlamentare.

În plus, AUR a adus în atenție faptul că, în ceea ce privește numirea reprezentanților în instituțiile subordonate Parlamentului, conducerea politică formată din PSD și PNL a ignorat în mod constant cutuma parlamentară de a respecta algoritmul de alocare a posturilor către toate partidele. Propunerile făcute de AUR au fost respinse în mod inexplicabil și fără argumente solide.

AUR așteaptă ca Biroul Permanent să răspundă în mod corespunzător acestei solicitări, demonstrând că respectă principiile democratice și reprezentativitatea românilor, așa cum aceștia au decis prin vot.