Patrioții

Gianina Șerban (AUR), întrebare pentru ministrul Mediului: Cum veți stopa arderile ilegale de deșeuri în județul Ilfov?

Deputata AUR de Ilfov, Gianina Șerban, a adresat câteva întrebări domnului ministru Tanczos Barna în legătură cu poluarea masivă de pe raza județului Ilfov și arderile ilegale.

De-a lungul timpului am primit numeroase sesizări în teritoriu referitoare la poluarea masivă de pe raza județului Ilfov. Sunt deputat de Ilfov și membru al Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, iar una dintre principalele preocupări de la începutul mandatului a fost problema combaterii arderilor ilegale de deșeuri.

După cum bine știți, domnule ministru, județul Ilfov este un județ ce înconjoară orașul București, capitala României. Județul Ilfov este un județ în care, deși avem legislație privind combaterea arderilor ilegale de deșeuri, acesta se confruntă cu reale probleme în localități precum Sintești, Bragadiru și Tunari. Teoretic, ar trebui să existe un sistem de management integrat al deșeurilor însă, din păcate, acesta nu este funcțional, ba chiar nu există depozite conforme pentru deșeuri.

Lipsa trasabilității deșeurilor, lipsa colectării selective, lipsa supravegherii instituțiilor abilitate în domeniul reglementării și protecției mediului, duc la arderi ilegale de deșeuri, arderi ilegale de substanțe periculoase, toate acestea poluând solul, subsolul, apele de suprafață, apele subterane, dar mai ales aerul. Toate acestea duc la distrugerea ecosistemului și afectarea stării de sănătate a populației, devenind astfel o problemă de siguranță națională.

Așadar, domnule ministru, aș dori să îmi răspundeți în scris la următoarele probleme semnalate de cetățeni:

1. Câte infracțiuni au fost descoperite de către instituțiile aflate în subordinea ministerului pe care îl coordonați în ultimii 5 ani?

2. Cum veți stopa arderile ilegale?

3. Ce investiții veti face în acest sens?