Gianina Șerban (AUR), apel către Ministerul Agriculturii: Fermierii au nevoie de sprijinul nostru!
Fermierii români se confruntă cu multe probleme, începând de la comunicarea greoaie cu Ministerul Agriculturii, până la lipsa oricărui sprijin dacă vor să atragă fonduri europene. Deputata AUR Geanina Șerban a lansat un apel către ministrul Adrian Chesnoiu prin care solicită autorităților să ofere tot sprijinul necesar, precum și să elaboreze programe naționale eficiente.
După cum bine știți, agricultura ocupă un loc primordial în țara noastră, asigurându-ne necesarul de hrană și un procent important din PIB-ul României.
Anual, fermierii se confruntă cu diferite probleme pornind de la comunicarea slabă pe care o au instituțiile aflate în subordinea ministerului pe care îl coordonați, lipsa sprijinului pentru a atrage fonduri europene precum și lipsa programelor naționale eficiente.
La toate aceste probleme se adaugă și cele întâlnite în teren, pe de o parte lipsa lucrărilor de îmbunătățiri funciare și pe de altă parte, fenomenele meteorologice extreme care afectează recoltele.
Atunci când vorbesc despre îmbunătățiri funciare, fac referire la lipsa perdelelor forestiere, de protecție a terenurilor agricole și plantații pentru combaterea eroziunii solului, lipsa amenajărilor pedoameliorative, lipsa lucrărilor de combatere a eroziunii solului (nivelarea-modelarea terenurilor, terase, drenuri) și lipsa irigațiilor.
Fenomenele meteorologice extreme care sunt tot mai des întâlnite în România, din cauza schimbărilor climatice, distrug recoltele, serele și compromit culturile fermierilor.
La începutul acestui an, ați specificat că, în paralel cu măsura de asigurare pe Pilonul II, gestionată de AFIR, respectiv actuala măsură 17.1, veți construi un Fond național de sprijin pentru perioada 2023-2027.
Așadar, domnule ministru, doresc să îmi transmiteți următoarele:
1. În ce stadiu se află Fondul național de sprijin pentru fermieri?
2. Cum veți ajuta fermierii să combată problemele enumerate mai sus?
3. Cum veți gestiona prețurile alimentelor în cea de-a doua jumătate a anului?