George Simion: „Am lansat Planul Simion pentru sport! Vreau ca fiecare român să aibă șansa să facă sport”
George Simion și-a prezentat prioritățile pentru sport, lângă Complexul Lia Manoliu din Capitală, închis de mai bine de șase ani din cauza situației dezastruoase în care se află. Liderul AUR susține că s-a simțit vizat de manifestul lui David Popovici, chiar dacă momentan este în opoziție.
„Vreau ca educația fizică și sportul să se practice de la -9 luni la 80+, vreau ca fiecare român să aibă șansa să facă sport oricum dorește, numai nu sub formă de jocuri pe calculator, că am înțeles că se încearcă declararea lui ca sport olimpic. Fac parte din categoria politicienilor. David Popovici s-a referit și la mine când a avut discursul manifest. Cum a făcut și Brânză acum patru ani. Pot să dau din umeri, să zic că sunt în opoziție, că nu pot schimba nimic, că orice inițiativă e respinsă și că atunci când ajungem la putere vom face, până atunci să îi las pe Ciucă și Ciolacu să își rupă gâtul pe subiect. Este, însă, și responsabilitatea mea de a da răspunsuri. E o pierdere că nu reușim să transformăm medaliile olimpice în copii care să se meargă către sport. Nu avem baze, stadioane, iar școlile, liceele, universitățile sunt pline de scutiți medical. Este o problemă sistemică, eu o încadrez la sănătatea națiunii”, a spus George Simion, în cadrul prezentării planului pentru sport.
Pe lângă noi stadioane, programe pentru copii și burse sportive, liderul AUR vine și cu o cotă de impozitare a multinaționalelor care să fie redirecționată către sportul românesc, propunere promovată chiar de Gheorghe Hagi.
Spre finalul discursului, George Simion a povestit o situație halucinantă din Complexul Lia Manoliu: viitorii înotători se antrenează pe saltele pentru a sări în apă.
„Am văzut cu ochii mei cum înotătorii, cum cei care aveau sărituri într-un bazin, săreau într-o sală închisă pe saltele, aici în Complexul Național, nu în bazin. Așa se pregăteau ei pentru sărituri în apă. Asta este imaginea, din păcate, a sportului românesc în care nu avem un patinoar. Acest patinoar este pasat de la un primar la altul, de la un ministru la altul din 2010”, a mai spus George Simion.
Liderul AUR le-a dat termen un an consilierilor locali din Sectorul 5 să vină cu un plan pentru reconstrucția bazinului olimpic din zonă.
La prezentarea Planului Simion pentru Sport au fost prezente mai multe personalități din domeniu, printre care și campioana europeană Monica Iagăr, fostul președinte al Federației de Hochei Alexandru Hălăucă, senseiul Florentin Marinescu, pionier în arte marțiale și fostul fotbalist Ciprian Paraschiv. Toți au criticat situația dezastruoasă în care se află sportul românesc în prezent.
„Ne-am întors în timp. Suntem într-o bază sportivă care nu arată a complex sportiv național. Dacă te antrenezi în condiții proaste, performanțele sunt la fel de proaste”, a spus Monica Iagăr.
„Depolitizarea federațiilor, a sistemului de finanțare a cluburilor publice, introducerea meritocrației ca principiu zero în funcționarea sportului românesc, acestea sunt elementele pentru Planul Simion. Nu de politruci avem nevoie în sport. Decenii la rând politicienii au jucat meciul împotriva românilor! Au faultat repetat, au cumpărat arbitri, ne-au anulat performanțele, au triumfat pe cârca românilor. În 2024, Planul Simion vine și pune mingea pe punctul cu var. Este ultimul minut al prelungirilor pentru ticăloși, pentru că românii vor executa penalty-ul. Prin vot ne recâștigăm viitorul”, a susținut Ciprian Parachiv, fost fotbalist.
„Zice toată lumea să facem sportivii să fie mai buni decât ceilalți. Noi facem, încercăm, dar condițiile sunt vitrege. Noi plecăm cu ei afară. Când văd cum se pregătesc ceilalți ne vine să o luăm la vale. Să ai trei bazine în țara asta și să scoți campion olimpic e o treabă foarte mare. Nu e vorba doar de înot. În toate sporturile sunt săli degradate”, a declarat Relu Auraș, antrenor de box.
Președintele AUR va continua să prezinte Planul Simion prin țară. Miercuri, liderul AUR va fi prezent în județul Buzău, acolo unde va prezenta programul de guvernare pentru gospodăria țărănească.