Patrioții

Evdochia Aelenei (AUR): Românii au dreptul la sănătate! Nu uitați de pacienții cu afecțiuni cronice!

În ultimul an, din cauza pandemiei de Covid-19, sistemul sanitar i-a neglijat pe cei aproximativ 3 milioane de români care suferă de afecțiuni cronice, accesul la tratament fiindu-le limitat. Românii au dreptul la sănătate!

În contextul situației generate de pandemia de coronavirus, principala preocupare a unităților spitalicești ar trebui să fie grija pentru pacienți, atât cei infectați cu COVID-19, cât și cei care au afecțiuni cronice, aceștia având nevoie de continuarea terapiilor și de monitorizare permanentă, conform recomandărilor protocoalelor terapeutice. Statisticile arată că în România trăiesc 3 milioane de persoane cu boli cronice, dintre care 500 000 sunt bolnavi de HIV și hepatită.

Spitalele de boli infecțioase au devenit spitale suport COVID-19, ceea ce face ca accesul pacienților suferind de alte boli să fie restricționat atât în ceea ce privește accesibilitatea la specialiști, cât și posibilitatea de a efectua analize, investigații și tratament. Situația este critică pentru pacienții cronici.

Ce măsuri s-au luat pentru pacienții cu afecțiuni cronice?