Dumitru Viorel Focşa (AUR): Opriți distrugerea sistemului energetic național!
Încet, dar sigur, România devine o țară dependentă de importurile de energie electrică și gaze naturale, fapt care se reflectă în mod direct și negativ asupra suveranității noastre în Uniunea Europeană.
Cum am ajuns aici este una dintre întrebările la care nu autoritățile competente în domeniu ar trebui să dea un răspuns, pentru că este cât se poate de clar că nu sunt în stare, fie din incompetență, fie din interes, ci organele de cercetare penală.
Este inadmisbil ca, în ultimii doi ani de zile, România să fi devenit importator net de energie electrică, în principal din cauza implementării iraționale a Pactului Verde European, cunoscut și sub denumirea de Green Deal.
Pe bună dreptate, întreaga omenire caută să reducă poluarea, indiferent de formele care stau la baza producerii acesteia.
Faptul că Parlamentul European a aprobat reducerea emisiilor de gaze cu 60% până în anul 2030 este un lucru, per ansamblu, pozitiv. Numai că, această diminuare trebuie să se facă în deplină concordanță cu realitățile de ordin intern ale statelor membre Uniunii Europene.
În cazul României, reducerea poluării prin închiderea brutală a capacităților de producție energetică generate din arderea cărbunelui și a gazelor naturale are un dublu efect negativ: pune la pământ, peste noapte, o industrie de a cărei funcționare este dependentă independența energetică națională și conduce la amorsarea unei bombe sociale prin concedierea miilor de lucrători din domeniu.
Este extrem de important cu ce anume înlocuim producerea energiei pe bază de cărbuni și gaze naturale, întrucât energia verde, regenerabilă, pe care o căutăm cu toții, nu este de natură a asigura 12 luni din 12 necesarul energetic național. Știm cu toții că energia eoliană se produce atâta timp cât bate vântul, cea solară atâta timp cât este soare, etc. În plus, înlocuirea industriei energetice pe cărbuni și gaze, cu cea solară și eoliană în doar 8 ani de zile este pur și simplu o utopie. România, prin reprezentanții guvernamentali, trebuie să aibă maturitatea necesară de a diminua, în timp, capacitatea de producție pe cărbuni și gaze, iar în paralel să genereze alternativele verzi, astfel încât nu țara noastră să nu devină niciodată dependentă de importurile de energie și gaze naturale.
În momentul în care vom importa mai mult decât vom produce, ne așezăm singuri în rândul coloniilor din Uniunea Europeană.
Până acum, lucrurile nu arată deloc bine. Închiderea termocentralei de la Mintia, a minelor din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului S.A. sunt doar câteva dintre problemele pentru care actualul Guvern trebuie să vină cu soluții în interesul țării, și nu al vecinilor.
Domnule ministru,
Refuz să cred că România este condusă de trădători și că dependența de importuri a fost o strategie care accelerează procesul desuveranizării țării noastre. Aștept de la dumneavoastră măsuri clare, care să așeze în prim-plan interesul național. În caz contrar, voi fi nevoit să îmi revizuiesc optimismul și îngăduința și să vă denumesc după cum încă mai sper că nu sunteți: trădători de neam și țară!