Dumitru Flucuș (AUR): Societatea noastră are dreptul la o informare corectă în legătură cu războiul din Ucraina
Deputatul AUR Dumitru Flucuș reiterează faptul că societatea noastră are dreptul la o informare corectă în legătură cu războiul din Ucraina. În acest sens, Flucuș a prezentat punctul de vedere al politicianului american Robert Kennedy, nepotul fostului președinte John F. Kennedy.
În urmă cu câteva zile, ROBERT F. KENNEDY JR. a acordat un interviu presei din SUA. Robert Kennedy este un politician american, nepotul fostului președinte John F. Kennedy și fiul lui Robert Kennedy, fost procuror și ministru al justiției. Este o personalitate a politicii americane care s-a înscris în alegerile primare în cadrul Partidului Democrat, sperând că îl va învinge pe Joe Biden la alegerile interne și va obține nominalizarea de candidat din partea Partidului Democrat.
În perioada pandemiei a fost unul dintre marii luptători pentru resprectarea drepturilor omului.
În continuare, voi prezenta punctele de vedere ale d-lui Kennedy în legătură cu războiul din Ucraina care ne arată că în lume, în Europa de Vest și în SUA nu se publică doar punctele de vedere pe care sistemul le permite, cum se întâmplă la noi.
Societatea noastră are dreptul la o informare corectă, la cât mai multe puncte de vedere diferite, nuanțate și înțelepte în legătură cu războiul din Ucraina.
– Reporter: Ați vorbit mult despre faptul că America este mereu în stare de război și că vreți ca asta să înceteze. Cum ați putea face acest lucru în cazul războiului din Ucraina spre exemplu?
– R.K.: Prin ajungerea la un acord. Rușii au spus mereu că vor o reglementare. Dacă vă uitați la Acordurile de la Minsk, care au fost soluția propusă de ruși, veți vedea că ele par o soluție bună la cum stau lucrurile acum. Să fim drepți. Este un război al SUA împotriva Rusiei.
Secretarul Apărării, Lloyd Austin a spus în aprilie 2022 că scopul nostru este să epuizăm armata rusă. Ce înseamnă asta: Înseamnă să aruncăm cu ucrainenii în ruși. Fiul meu a luptat acolo, umăr la umăr cu ucrainenii. Comandantul forțelor speciale din Ucraina a spus că 80% din soldații săi au murit sau sunt răniți și că nu mai pot reface unitățile.
– Reporter: Dacă ați fi ales președinte, ați fi de acord ca Rusia să păstreze teritoriile ocupate? Ați fi acuzat că v-ați predat rușilor.
– R.K.: Este irelevant ce se va spune despre mine. Important este ceea ce facem pentru a salva vieți. Susținerea Ucrainei este o misiune umanitară. Așa ne-a fost prezentată de guvernul SUA. Asta înseamnă că scopul misiunii ar trebui să fie reducerea vărsării de sânge și încheierea conflictului. Dar toate măsurile luate de noi au fost pentru extinderea conflictului și pentru mai multă vărsare de sânge. Nu asta ar fi trebuit să se întâmple.
Dacă vă uitați la Acordurile de la Minsk, ele pun bazele unei reglementări finale. Regiunea Donbas care este locuită de rusofoni în proporție de 80%, iar rușii au fost uciși sistematic de guvernul ucrainean, ar deveni autonomă în cadrul Ucrainei și ar fi protejată. Haideți să protejăm populația printr-o forță ONU pentru a ne asigura că se oprește vărsarea de sânge.
În plus, trebuie să luăm sistemele de rachete Aegis Ashore pentru rachetele Tomahawk care sunt staționate la 70 de km. de frontiera Rusiei. Când rușii au pus rachetele în Cuba, la 1500 de mile de Washington, am fost gata să invadăm Cuba și chiar asta am fi făcut dacă nu luau rachetele de acolo.
Unchiul și tatăl meu au făcut o înțelegere cu Hrusciov prin care au putut vorbi direct. Înțelegerea a fost că noi vom muta rachetele Jupiter din Turcia, de lângă frontiera URSS pentru că știam că acest lucru nu poate fi tolerat. Rusia a fost invadată de două ori în ultima sută de ani. Este limpede de ce nu vor sisteme de rachete nucleare lângă granițele lor. Ar trebui să fim de acord și cu neaderarea Ucrainei la NATO, lucru pe care rușii l-au cerut. Cred că pe baza acestor principii putem pune capăt războiului.
Nu încerc să justific comportamentul barbar al lui Putin și invazia ilegală a Ucrainei, însă unchiul meu spunea mereu că dacă vrei pace, atunci trebuie să te pui în pielea celuilalt și trebuie să ști că și asupra lui se pune multă presiune.
–Reporter: Care este acțiunea înțeleaptă pe care SUA ar fi trebuit să o întreprindă când tancurile ruse intrau în Ucraina?
–R.K.: Ar fi trebuit să îl ascultăm pe Putin în anii care au trecut. Ne-am luat un angajament față de Rusia că nu vom extinde NATO spre est. Am mințit. Am primit în NATO 13 noi state. Am instalat sisteme de rachete care pot transporta focoase nucleare, am făcut exerciții militare comune cu Ucraina. Care este scopul NATO? Experții în politica externă spuneau, Rusia a pierdut războiul rece. Haideți să facem în Rusia ce am făcut în Europa cu planul Marshall. Suntem învingători, hai să-i ajutăm să se ridice, să-i integrăm în societatea europeană.
–Reporter: Adică să primim Rusia în NATO?
–R.K.: Cred că ar fi trebuit să ne gândim la această variantă. Care este scopul NATO în afară de a se opune Rusiei?
Dacă tratezi Rusia cu ostilitate de la bun început, cu siguranță rușii vor fi și ei ostili. Noi ne-am extins treptat în niște țări în care ne-am luat angajamentul că nu ne vom extinde. SUA a sprijinit o lovitură de stat în Ucraina în 2014 împotriva unui guvern ales democratic. Avem transcriptul convorbirilor telefonice ale Victoriei Nuland, cea care a stabilit practic componența unui guvern ucrainean ostil față de Rusia. Dacă v-ați pune în locul Rusiei ați spune: SUA e cel mai mare dușman al nostru, ne tratează ca pe un dușman și au preluat controlul asupra unei țări pe care au transformat-o într-un inamic pentru noi, iar acum încep să dea legi care sunt împotriva unei populații rusofone, foarte numeroasă în această țară.
Dacă Mexicul ar fi făcut ce a făcut guvernul ucrainean, să ucidă 14.000 de ruși în Donbas, dacă Mexicul ar fi făcut asta cu americanii care trăiesc în Mexic, SUA și-ar fi invadat vecinul în secunda următoare.
Trebuie să ne punem în pielea oponenților noștri. Nu vreau să spun că V. Putin nu este un gangster, un bătăuș și un golan, însă războiul nu este nici în interesul lui și ne-a spus mereu că există niște linii roșii pe care nu ar fi trebuit să le depășim.