Patrioții

Dorinel Cosma (AUR): Industria de zahăr din România pe cale de dispariție!

Senatorul AUR Dorinel Cosma atrage atenția asupra unei chestiuni deosebit de grave: industria de zahăr din România este pe cale de dispariție! Vom ajunge să importăm și zahăr, în contextul în care ultimele două fabrici au anunțat că urmează să închidă activitățile de producție din țară sau să limiteze producția doar la un anumit sector.

De la an la an, industria românească de zahăr a ajuns pe „culmile dispariției”. În 1989, România avea  33 de fabrici de zahăr. Aceste fabrici produceau tot zahărul necesar pentru consumul intern. România producea la fel de multă sflecă de zahăr cît produce Rusia în prezent (acestă țară fiind și cel mai mare producător din lume).

După revoluție au început privatizările industriei românești, iar fabricile de zahăr au fost cumpărate și închise rapid, astfel încât, la aderarea la UE, în 2007, România mai avea doar șapte fabrici, care produceau 100.000 de tone pe an. De la aderare până 2021, în țara noastră există doar două fabrici de zahăr, cu capital străin.

Confictul dintre Rusia și Ucraina a determinat mai multe stopări de importuri de alimente și materii prime esențiale, printre care se numără și zahărul, cele două țări din estul Europei fiind jucători puternici în acest sector.

 În primele 11 luni din 2021 România a plătit circa 100 de milioane de euro ca să importe 212.000 de tone de zahăr din sfeclă  şi trestie de zahăr, conform datelor de la INS. Comparativ, România a exportat zahăr de numai 13 milioane de euro, de 7,6 ori mai puţin.

          Un alt aspect îngrijorător este faptul că ultimele două fabrici de zahăr din România au anunțat că vor să închidă activitățile de producție din țară sau vor limita producția doar la un anumit sector. Privind toate aspectele enumerate mai sus, consecințele sune nefaste pentru noi. România este în pericol să nu-și mai asigure necesarul intern, devenind  importator net de zahăr, în contextul în care exporturile  din Ucraina sunt afectate de invazia Rusiei, iar cea din urmă este supusă unor drastice sancțiuni  economice.

          Acum, în contextul războiului și al dificultăților în aprovizionarea cu anumite categorii de produse, cum ar fi zahărul, legumele, fructele,  carnea de porc, guvernanții ar trebui să acorde mai multă atenție producției agroalimentare, care ar trebui să devină prioritară și o garanție de securitate. Acesta însă necesită investiții mari, de zeci de milioane de euro și asumarea unor riscuri mari din partea celor care sunt acum la butoanele puterii. Polonia ar trebui să fie un exemplu pentru noi, statul având mai multe fabrici de zahăr în proprietate după investiții din bani europeni.