Patrioții

Dorel-Gheorghe Acatrinei: Dle Aurescu, vă rugăm să întreprindeți măsuri urgente pentru românii din Diaspora

Având în vedere problemele identificate și sesizate de către românii din Italia (peste un milion) cu privire la activitatea Consulatului din Milano, unde oamenii programați sunt nevoiți să se organizeze în cozi imense fără acces în sala de așteptare, ci doar în afara consulatului, indiferent de vremea de afară, am intreprins mai multe acțiuni pentru a aduce un plus de conștientizare asupra gravității situației.

Am prezentat într-o postare, în data de 19 mai 2021, situația problemelor întâmpinate de românii din Diaspora, probleme care nu pot fi scoase în evidență doar o dată la patru ani, ca scop pur electoral.

Alături de colegul meu, domnul deputat Pușcașu Lucian Florin, ne-am hotărât să exercităm presiuni la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, adresând o solicitare publică domnului ministru Bogdan Aurescu prin care semnalam nevoia întreprinderii unor măsuri urgente pentru detensionarea situației.

În urma acestor demersuri ni s-a comunicat că au fost luate următoarele măsuri:

În ceea ce priveşte numirea unui consul general cu puteri depline la Consulatul General al României la Milano, demersul de numire a consulilor generali se află în atenția prioritară a Centralei MAE. În conformitate cu procedura actuală, consulii generali, şefi ai oficiilor consulare, sunt numiţi la post prin Hotărâre a Guvemului.

Pentru a veni în sprijinul MD/OC-urilor afectate de creșterea exponențială a solicitărilor de servicii consulare și pentru a preîntâmpina posibile blocaje, MAE a întreprins o serie de demersuri, atât logistice, cât și de eficientizare a activității resurselor umane, inclusiv prin suplimentarea temporară a numărului de funcţionari consulari, prin trimiterea în delegații temporare de sprijin consular a personalului de specialitate pentru asigurarea gestionării optime a activității la MD/OC.

În paralel, a fost demarată o amplă reformă a activității consulare, în scopul facilitării accesului cetățenilor români la servicii consulare şi îmbunătățirii calității şi condiţiilor de procesare a acestora. Au fost inițiate demersuri pentru accelerarea digitalizării și debirocratizării procesului de furnizare a serviciilor consulare, acțiuni care presupun optimizarea sistemelor informatice consulare, precum şi, în anumite cazuri, modificarea cadrului legislativ. Prin acest proces, se urmărește să se reducă semnificativ prezența fizică a cetăţenilor români la sediile MD/OC şi să crească capacitatea de preluare şi procesare a cererilor de servicii consulare.

Principalele măsuri pe care MAE le are în vedere pentru debirocratizarea şi digitalizarea activității consulare sunt: simplificarea procedurilor de programare online, transmiterea documentelor rezultate în urma prestării serviciilor consulare prin poștă sau curierat, eliminarea documentelor neesențiale solicițate în vederea obținerii serviciilor consulare, introducerea posibilității utilizării semnăturii electronice atât în ceea ce privește formularea cererilor de servicii consulare, cât şi pentru documentele eliberate de MD/OC.

– S-a demarat un amplu proces de modernizare a call-center-ului, prin înlocuirea componentelor depășite din punct de vedere tehnologic cu echipamente de ultimă generație, modernizarea şi sistematizarea fluxurilor de acces telefonic pentru reducerea timpilor de aşteptare pentru utilizatori, precum și sporirea capacității de preluare a solicitărilor prin creșterea numărului de operatori call-center.

Sperăm ca aceste măsuri să fie oglindite de o mai bună funcționare a consulatelor și totodată vă îndemn să sesizați autoritățile ori de câte ori drepturile dumneavoastră sunt încălcate sau îngrădite.