Patrioții

Dorel-Gheorghe Acatrinei (AUR): Românii din diaspora – oameni, nu numere!

Unii își amintesc de milioanele de români din afara granițelor doar o dată la 4 ani și doar ca număr de voturi.

Numărul în creștere, precum și existența unor comunități mari și așezate, ne-ar face să credem că statul român le asigură românilor din diaspora acces la servicii și asistență la standarde specifice unui stat al Uniunii Europene. Realitatea este însă cu totul alta.

Din milioanele de români din diaspora, peste 1 milion locuiesc în Italia.

Celebrul program de programări online pentru servicii consulare a fost gândit să evite birocrația și mai ales să evite statul la coadă.

Însă o programare online pentru servicii consulare poate însemna o așteptare de până la 5 luni, asta dacă merge sistemul. Iar o programare online pentru schimbarea pașaportului poate dura până la 6 luni. Sistemul este exploatat însă în alt fel, existând mărturii că se vând programări cu timp de așteptare redus sau că se încarcă listele cu cazuri fictive pentru justificarea consumului de resurse.

La Milano oamenii programați tot stau la coadă, și nici măcar în sala de așteptare, ci în afara consulatului. Cel mai probabil situația din Italia se regăsește și în alte țări unde există comunități mari de români.

Aștept un răspuns oficial de la Ministrul de Externe privind acest sistem. Am întrebat și de call-center-ul pe care îl așteaptă românii, de numărul angajaților care ar trebui implicați în activități consulare, de data când vom avea un Consul general cu puteri depline.

De ziua când românii VOR FI RESPECTAȚI.