Saturday, June 19, 2021


Deputații AUR au participat la comemorarea a 80 de ani de la masacrul sângeros din Lunca Prutului (Ucraina)

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la masacrul sângeros din Lunca (reg. Cernăuți, Ucraina), unde, în iarna anului…

De Patrioții Redacția , în Comunități istorice Patrioții , la 15/02/2021 Etichete: , , , , , ,

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la masacrul sângeros din Lunca (reg. Cernăuți, Ucraina), unde, în iarna anului 1941, au fost omorâți peste 600 de români de către grănicerii sovietici. Deputații AUR Antonio Andrusceac, Florin Pușcașu și Lucian Feodorov, au participat, duminică, 14 februarie, la slujba organizată în memoria acestora.

„Astăzi, aici, nu evocăm un moment fast din istoria noastră, a bucovinenilor, ci comemorăm un mormânt al românismului și ne amintim de una dintre nu puținele atrocități înfăptuite de soldații ocupației sovietice împotriva românilor bucovineni; a unor bucovineni care, în februarie 1941, după o jumătate de an trăită în compania deportărilor și a torturilor cotidiene, și-au dorit evadarea din paradisul proletar, părăsindu-și casele și avutul pentru a trece Prutul înghețat și a se refugia în țara rămasă liberă.


Știau și sovieticii că ocupația nu produce altceva decât disperare și că tirania – oricăt de bine ar fi poleită ideologic – este impusă, nu și acceptată. Ideologia stalinistă se baza din plin pe pedagogia mitralierei – astfel, 600 dintre fugarii Herței au fost secerați, într-o zi înghețată din februarie 1941, de mitalierele celor care-și spuneau eliberatori ai popoarelor.

Puțini dintre fugari au ajuns în România; cei prinși au fost trimiși în Siberia sau condamnați la moarte. Erau vremuri în care anihilarea românilor – și a sentimentelor naționale în general – era dogmă imutabilă în concepția de stat a Moscovei roșii, laboratoarele sale pregătind minuțios și cu metodă microbii distrugerii – ai distrugerii morale și naționale. Însă la Lunca a fost doar un preambul. Cîteva luni mai târziu, seria masacrelor va continua cu Fântâna Albă și cu alte mii de români uciși; alte zeci de mii de basarabeni și de bucovineni fiind deportați în Siberia, până când România va declara război URSS pentru a-și recupera teritoriile cotropite. 

Numele tuturor celor care au fost uciși la Lunca sunt cunoscute numai de Dumnezeu. Dar cu pioasă aducere-aminte ne putem ruga ca Dumnezeu să îi odihnească pe martirii noștri de la Lunca!”, a declarat deputatul AUR Florin Pușcașu, prezent la eveniment.


Comentarii