Patrioții

Deputat AUR: Ministrul Agriculturii, praf în ochi pentru fermierii români

Silviu Titus Păunescu, deputat AUR, a criticat hotărârea ministrului Agriculturii de a sista ajutorul de minis pentru fermierii români. Acesta susține că decizia în cauză este deconectată de la realitate și se bazează pe fundamente greșite.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat sistarea pentru 2021 a ajutorului de minimis pentru cultivatorii de tomate (programul „Tomată”). Anul trecut, suma destinată fiecărui fermier a scăzut de la 3 mii de euro la 2.250 de euro/1.000 mp, pentru că a crescut numărul fermierilor înscriși. Deci nevoi ar fi! Anul acesta, din totalul de 88 de milioane de euro destinate fermierilor, doar o parte se va duce către „Legume în spații protejate”, și deci o parte și mai mică va merge către cultivatorii de roșii.

Ministrul aruncă praf în ochi fermierilor cu două piste false pentru a justifica tăierea programului „Tomata”. Cheltuilelile nu au redus deficitul bugetar, susține ministrul, dar, de fapt, importul de tomate a crescut tocmai pentru că producția locală nu este corelată cu un lanț de distribuție corespunzător. Iar marile lanțuri de magazine preferă contractele din import, din varii motive, în timp ce roșiile românești putrezesc sau sunt preluate de samsari.

Totodată, Oros susține că programele ar trebui bazate pe bani europeni, nu pe subvenții de la buget. Răspunsul AUR: Dacă exista vreo variantă realistă de fonduri europene, sunt sigur că acei bani erau deja la fermierii români. Tocmai pentru că nu s-au aprobat astfel de fonduri, soluția a fost subvenția bugetară. Nu vom debloca anul acesta bani europeni pe agricultură, deci soluția e improprie. Susținem fermierii români să se organizeze cooperativ, conform Legii cooperației 1/2005.