Patrioții

Dan Tanasă, protest față de limitarea accesului la documentele din Arhivele Naționale

Deputatul AUR Dan Tanasă și-a exprimat dezaprobarea față de decizia anunțată de Arhivele Naționale privind limitarea accesului la documente care conțin informații clasificate. El a înaintat o sesizare pe această temă către ministrul de Interne, Lucian Bode, prin care solicită clarificări privind această decizie de a cenzura informațiile istorice relevante pentru istoria României.

          Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Romane, a transmis, într-o scrisoare deschisă, că „posibilitatea restricționării accesului la documentele (din depozitele proprii) cu marcaje de secretizare, din perioada comunistă și chiar mai vechi constituie o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naționale, în totală contradicție cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România și cu recomandările organismelor europene privind accesul la arhive”. Potrivit textului scrisorii, sunt îngrijorătoare semnalările din media privind distrugerea unor documente publice la expirarea termenului legal de secretizare, fără evaluarea firească a conținutului lor documentar-istoric de către specialiștii Arhivelor, fapt îndreptat ferm înspre prejudiciul științei istorice și a identității naționale. Instituțiile cu profil istoric (facultăți, institute, centre etc.), din cadrul universităților si al Academiei Române își desfășoară activitatea pe baza investigațiilor din arhive. Majoritatea cercetătorilor istoriei recente au în plan lucrări care presupun asemenea cercetări în arhivă”.

         Președintele Academiei solicită autorităților publice implicate să intervină în cel mai scurt timp pentru eliminarea restricțiilor menționate și asigurarea integrității informației relevante pentru istoria acestei țări. Este necesar ca prestigioasa instituție numită Arhivele Naționale ale României, principala depozitară a memoriei naționale și unica autoritate de reglementare în domeniul arhivelor să-și păstreze rangul și menirea, să fie modernizată, consolidată și respectată, în acord cu practicile din Uniunea Europeană.

         La 26 mai 2022, pe site-ul Arhivelor Naționale ale României, a fost postat un comunicat, prin care s-a anunțat faptul că, începând de la această dată, toate documentele solicitate sălilor de studiu ale Arhivelor vor trece printr-un filtru al cenzurii, urmărindu-se oprirea accesului la informațiile clasificate, indiferent de creator, conținut și anul în care au fost create aceste documente, totul desfășurându-se sub pretextul „respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate”. S-a mai menționat și posibilitatea ca unele dintre dosare să nu mai ajungă la cercetători. Prin urmare, mai mulți istorici, cercetători, arhiviști au protestat, într-o scrisoare deschisă adresată  președintelui României, Parlamentului, Guvernului și Arhivelor Naționale, față de limitarea accesului liber la „documentele ce fac parte din Fondul Arhivistic Național.

         Vă solicit să îmi comunicați dacă veți revoca această decizie și dacă puteți declasifica documentele gestionate de Arhivele Naționale ale României, precum și documentele cu valoare istorică, deținute de instituțiile statului pentru care s-a împlinit termenul de 30 de ani de la crearea lor.

         Care a fost motivul pentru care ați luat o decizie pentru a cenzura informațiile istorice relevante pentru istoria acestei țări?