Dan Tanasă, de Ziua Drapelului Național: Este de datoria noastră să cinstim și să iubim tricolorul
Dan Tanasă, deputat AUR de Mureș, a susținut o declarație politică în Parlament despre importanța cinstirii simboluri naționale, cu ocazia zilei de 26 iunie, când sărbătorim Ziua Drapelului Național.
Trebuie amintit faptul că Ziua de 26 iunie este considerată Ziua Drapelului Tricolor întrucât la această dată, în anul 1848 guvernul pașoptist revoluționar de la București a emis decretul nr.1 prin care steagul roșu, galben și albastru devenea pentru prima dată, în mod oficial, simbolul statului. Pe el erau scrise cuvintele DREPTATE – FRĂȚIE, acestea fiind idealurile unei generații întregi de luptători revoluționari, marcați deo sete pentru dreptate împărtășită de toți tinerii pașoptiști din Muntenia, din Moldova și cu atât mai mult din Ardeal. Putem constata, așadar, o frăție a românilor care își cereau drepturile si libertatea.
În județul Mureș, pe care am onoarea de a-l reprezenta în calitate de deputat, mari revoluționari precum Avram Iancu și Papiu Ilarian s-au cunoscut, s-au influențat și împreună aveau să fie personaje principale ale luptei românilor pentru eliberare națională din Transilvania. Dovada faptului că inima lor bătea românește a fost demonstrat și prin tricolorul care străjuia falnic peste mulțimea adunată pe Câmpia Libertății de la Blaj.
Deși doar în 1848 s-a oficializat statutul steagului tricolor, aceste culori au fost un simbol al românilor încă din cele mai vechi timpuri. Dovadă stau tocmai straiele noastre populare, cu o tradiție de secole, pe care vedem culorile roșu, galben și albastru ornamentate în cel mai curat și autentic mod, respectiv pe îmbrăcămintea a zeci de generații de români, din toate cele patru unghiuri. În vremuri când neamul nostru din Ardeal nu aveau voie să isi afiseze drapelul, noi am învățat să îl purtăm, dar și mai important, să il păstrăm în suflet ca o flacără aprinsă ce stă mărturie crezului nostru național. Când armate străine și popoare neprietene au rupt din trupul țării, ultimul lucru care mai amintea de Patria Mamă, steagul tricolor, a fost protejat și păstrat în casele țăranilor. Unii dintre aceștia au platit chiar cu viața pentru singura vină că țineau aceste sfinte trei culori în propria casă.
Ei bine, aceste fapte istorice trebuie sa ne responsabilizeze, fiind de datoria noastră să cinstim și să iubim tricolorul. După mai bine de 14 ani în care am luptat pentru respectarea limbii române și a tricolorului în instituțiile statului român din Harghita, Covasna, Mureș și din tot cuprinsul țării, vă mărturisesc, aceasta reprezintă o chestiune de onoare și demnitate. Atașamentul față de simbolurile țării trebuie să constituie un sentiment firesc, extrem de necesar.
Faptul că astăzi suntem aici și avem un tricolor, un imn, o stemă și cel mai important vorbim limba română se datorează bravilor soldați, eroi ai neamului, SIMPLI ȚĂRANI care acum 100 de ani au lăsat sapa din mână și s-au jertfit pentru România Mare. Sub acest tricolor ei și-au dat viața și cu mândrie au stiut că sacrificiul lor nu va fi în zadar. Cu sângele lor curs în tranșee s-a cladit patria noastră, de la Nistru până la Tisa. Si tot sub aceste trei culori au pornit la luptă împotriva vrăjmașului pentru eliberarea Basarabiei a Bucovinei și a tuturor ținuturilor românești răpite în mod samavolnic.
Pentru aceste generații de eroi care au iubit mai mult decât orice patria și tricolorul, este de datoria noastră să ne cinstim simbolurile, să le apărăm și să le purtăm mereu în conștiința noastră de români!