Patrioții

Dan Tanasă: Cât va mai continua această politică dezastruoasă a Ministerului Energiei privind investițiile în sistemul energetic național?

România se împrumută cu  3 miliarde de dolari de la SUA pentru a construi două noi reactoarele 4 și 4 ale Centralei Nucleară de la Cernavodă, potrivit unui anunț făcut de premierul Nicolae Ciucă la începutul lunii noiembrie. Deputatul AUR Dan Tanasă consideră că acest împrumut este încă un act de trădare națională conceput de ministrul energiei. El a cerut premierul Ciucă să transmită un răspuns la întrebarea: Cât va mai continua această politică dezastruoasă a Ministerului Energiei privind investițiile în sistemul energetic național?

La Conferința ONU privind schimbările climatice a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare a proiectului”. „Prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare„. „Proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze: prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, ce-a de-a doua fază va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025, iar faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030”.    

Înmânarea celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheik, potrivit Administrației Prezidențiale. Documentele au fost înmânate de către Președintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, Ministrului român al energiei.

Decizia Guvernului României, la propunerea Ministerului Energiei de a se împrumuta țara noastră cu peste 3 miliarde de dolari în condițiile în care noi contractăm împrumuturi la cele mai mari dobânzi fiindcă nu ne putem asigura plata salariilor și a pensiilor este încă un act de trădare națională conceput de ministrul energiei. Nu se putea găsi o altă formă de a construi aceste două centrale nucleare fără să ne împrumutăm? Care este dobânda cu care va fi plătit acest împrumut? În această situație de criză energetică globală, dar mai ales la nivel european, noi contractăm împrumuturi pentru o investiție care va fi finalizată peste 8 ani, conform contractului? De ce noi acționăm altfel decât puterile importante economic din Uniunea Europeană? De ce nu folosim Fondul de modernizare din bani europeni pus la dispoziție pentru sistemul energetic? Probabil sunt interese mari ca România să nu mai fie independentă energetic, dar declarațiile de la nivel guvernamental arată altfel: „Prin creșterea capacității sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluție alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă”. Termenele și investițiile stipulate în acest contract de împrumut sunt departe, domnule Prim Ministru, ce facem de mâine încolo cu sistemul energetic al României?

         Stimate domnule Prim Ministru, vă întreb cum este posibil să continuăm această politică dezastruoasă a Ministerului Energiei în ceea ce privește investițiile în sistemul energetic național?