Dan Tanasă (AUR): Situația comunității românești din Ucraina și recunoașterea inexistenței „limbii moldovenești”
Către: Domnul Bogdan AURESCU – Ministrul Afacerilor Externe
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Stimate domnule Ministru,
Având în vedere situația actuală din statul vecin Ucraina, unde îngrijorările cu privire la securitatea regională au crescut în mod exponențial, doresc să aduc în vedere o problemă stringentă, și anume situația comunității românești, băștinașă a unor regiuni istorice de asemenea românești, aflată în pericol constant de pierdere a identității și a culturii naționale. Cu atât mai mult, starea de conflict care se accentuează, și ipotetica mobilizare în masă a cetățenilor ucraineni va pune în pericol în mod special tinerii din comunitatea românească, aceștia fiind puși în situația unei înrolări masive, precum în cazul conflictului din 2014.
Ba mai mult, acum când statul român prin reprezentanții săi oficiali precum președintele Klaus Iohannis reiterează suportul față de integritatea teritorială a statului vecin Ucraina, suntem nevoiți să punem accent în acest context pe drepturile românilor din Maramureșul Istoric, Nordul Bucovinei, Herța, Hotin și Basarabia Istorică.
Aducem aminte faptul că în afara unor discuții care nu s-au materializat deocamdată în acorduri concrete, statul vecin continuă să divizeze comunitatea românească prin aplicarea unor teorii și tactici sovietice, numind românii din anumite zone drept moldoveni, separându-i în mod artificial. Prin aceasta, comunitatea devine mai slabă din punct de vedere numeric, dar și ca forță de reprezentare sau ca grup etnic cu drepturi specifice. În timp ce prin declarații de presă și discuții telefonice se aclamă diferite realizări diplomatice, la Cernăuți se fac pregătiri pentru etapa regională și națională a Olimpiadei școlare de limbă și literatură română, iar la Odesa – pentru clona acesteia, promovată la nivel de stat de Ministerul Educației și Științei din Ucraina – olimpiada de limbă și literatură „moldovenească”!
În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Care este stadiul lucrărilor în cadrul „Comisiei mixte guvernamentale româno-ucrainene pe problemele minorităților naționale” cu privire la soluționarea și recunoașterea de către partea ucraineană a inexistenței limbii moldovenești?
- Dacă există planificată o vizită oficială din partea reprezentanților ministerului în mijlocul comunității românești din Sudul Basarabiei, actuala regiune Odesa, și în ce mod se menține un dialog activ cu asociațiile și grupurile de inițiativă românești din această regiune?
- Care este programul de activitate și planul de acțiuni al Centrului de Informare al României din Ismail pentru anul în curs, și totodată vă rugăm să ne informați cine face parte din conducerea acestui Centru, care sunt criteriile pentru ocuparea funcțiilor în cadrul conducerii și cum veți susține activitatea din această instituție care trebuie să servească intereselor statului român și a comunității românești din Sudul Basarabiei?
- Care sunt măsurile pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a întreprins pentru a susține învățământul în limba română în Sudul Basarabiei (Bugeac), având în vedere că din cele 21 de școli românești rămase de la URSS în Bugeac a rămas doar una, restul fiind sau ucrainizate definitiv sau devenind mixte.
Solicit răspuns in scris.
Cu deosebită considerație,
Dan Tanasă,
Deputat AUR Mureș