Patrioții

Dan Tanasă (AUR): PSD și PNL, un nou episod al politicii dezastruoase de vânzare a activelor statului

PSD și PNL trădează interesele românilor. Dan Tanasă a prezentat un nou episod al politicii dezastruoase de vânzare a activelor statului: de data aceasta este vorba despre concesiunea offshore de gaze Neptun Deep din Marea Neagră.

De data acesta este vorba despre așa-zisa preluare a acțiunilor de la americanii de la ExxonMobil în cazul concesiunii offshore de gaze Neptun Deep, cea mai mare din sectorul românesc al Mării Negre.

Foarte interesant, din capul locului trebuie amintit că nici nu se anunțase oficial ieșirea Exxon din afacere, că, la doar 11 zile după ce devenise ministrul Energiei, ministrul Popescu anunța, pe 15 noiembrie 2019, că vrea ca Romgaz să preia participarea Exxon. Aflăm acum că Romgaz a plătit bani grei unei companii de consultanță, Deloitte România, doar pentru a ști cum să obțină împrumutul bancar din care să plătească partea Exxon. În 2019, însă, nu a mai fost nevoie de niciun fel de consultanță: s-a decis iute, pe banii românilor, ce trebuie făcut cu acțiunile Exxon.

România a acordat o concesiune gratuită, cu ani în urmă, americanilor și austriecilor, și acum plătește bani grei pentru răscumpărare. S-a pierdut șirul președinților, premierilor, miniștrilor care ne-au tot promis gaze cu nemiluita din Marea Neagră și bani mulți la bugetul statului. În loc de asta, ne împrumutăm tot noi să plătim. Iar gaze, oricum, nu vom vedea prea curînd.

Cînd vom ști cu precizie, cu cifre oficiale, nu din vorbe-n vînt, ce investiții exacte a făcut Exxon în Marea Neagră pentru a cere asemenea sume amețitoare? De ce sunt vehiculate cifre atît de diferite, de 250, 500 ori 750 de milioane de dolari? Despre ce poate fi vorba aici? Despre corupție de nivel înalt? Despre trădarea mizerabilă și repetată a intereselor naționale ale statului român? Despre proverbialul mod în care PSD, PNL și UDMR acționează intenționat în contra intereselor naționale românești?

Pentru cei care au uitat, momentul în care Exxon și OMV i-au prezentat public președintelui României, Traian Băsescu, planurile de exploatare a gazelor din Marea Neagră a fost ziua de 9 iunie 2011. Adică acum 11 ani, dragi colegi. Pentru ca lucrurile să meargă repede, guvernul Boc a decis în 2011 ca Exxon și OMV să fie scutite pînă și de autorizaţia de construcţie pentru lucrările de foraje şi prospecţiuni submarine. În octombrie 2012, Exxon anunța investiții de 1,2 miliarde de dolari în afacerea din Marea Neagră, pînă în 2014.

S-a scurs de atunci un deceniu. Miliardul și ceva al Exxon s-a dovedit că există. Doar că el trece din buzunarul nostru în cel al americanilor. Nu s-a dat, ci s-a luat, ca în bancul cu bicicleta sovietică.

Ministrul Popescu a anunțat zilele acestea că primele gaze vor veni la începutul lui 2027, dacă totul merge în grafic. La 16 ani de la anunțarea planurilor de extracție, în cel mai fericit caz. Tunelul de 50 de kilometri pe sub Marea Mânecii s-a construit în doar șase ani, dragi colegi.Turnul Eiffel în trei ani. Marea piramidă a lui Kheops de la Gizeh, în cca.20 de ani. Programul spațial american care a dus omul pe Lună a durat 8 ani. Casa Poporului s-a clădit în 16-17 ani. O exploatare de gaze în mileniul trei, al tehnologiei, se întinde la noi, sub conducerea PSD, PNL și UDMR, pe o perioadă de la 16 ani în sus. Înșirînd doi președinți și 10 prim-miniștri plini de optimism și de entuziasm. Avem cu ce ne mîndri.

          Ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, afirmă în mod mincinos că prin semnarea contractului dintre ROMGAZ S.A. şi ExxonMobil, România a făcut un pas uriaş pentru asigurarea securităţii şi independenţei energetice. Să înțelegem că vom deveni un hub energetic în regiune? Poate, dacă ar exista cu adevărat o strategie energetică a României scrisă de profesioniști patrioți, dar ea este doar botezată pompos de câțiva ani „asigurarea securităţii şi independenţei energetice”, de fapt, astăzi asistăm la încă o mostră de politicianism abject marca PSD și PNL, de această dată prin vocea ministrului Energiei, care ne minte că vom avea gaze la un preț acceptabil pentru consumatorul român, când, de fapt companiile care vor exploata aceste perimetre de gaze naturale vor exporta tot gazul la prețurile pe care le doresc, iar aceste practici trebuie să înceteze prin modificarea Legii off-shore în interesul exclusiv al statului român!