Patrioții

Dan Tanasă (AUR), întrebare pentru premierul Ciucă: Aveți în vedere renegocierea PNRR în domeniul energiei?

Deputatul AUR Dan Tanasă solicită premierului Nicolae Ciucă să renegocieze Planul Național de Redresare și Reziliență în domeniul energiei, mai exact repornirea funcționării centralelor electrice pe cărbune, în contextul în care există pericolul ca Rusia să reducă livrările de gaze către Uniunea Europeană.

Grupul rus Gazprom a redus săptămâna trecută livrările prin gazoductul Nord Stream 1, invocând returnarea întârziată a echipamentelor reparate de compania germană Siemens Energy în Canada. Oficialii germani și italieni au declarat că Rusia se folosește de această scuză pentru a reduce livrările de gaze către Uniunea Europeană. Germania, Italia, Austria și Țările de Jos au atenționat că centralele pe cărbune ar putea ajuta la trecerea continentului prin criza care a dus la creșterea prețurilor gazelor și a declanșat o inflație majoră a prețurilor. În consecință, Guvernul olandez a declarat luni ca va elimina limitarea producției la centralele energetice pe cărbune și va activa prima fază a unui plan de criză energetică.

Danemarca a inițiat un plan de urgență a gazelor din cauza incertitudinii livrărilor din Rusia. Italia se apropie de declararea stării de alertă în sectorul energiei, după ce compania petrolieră ENI a primit doar o parte din cererea sa de aprovizionare cu gaze din partea Gazprom. Germania ar putea reporni centralele pe cărbune pe care și le propusese să le elimine treptat din cauza gazelor cu efect de seră. „Dar dacă nu o facem, atunci riscăm ca depozitele să nu fie suficient de pline la sfârșitul anului spre sezonul de iarnă. Și atunci suntem șantajabili la nivel politic”, a declarat ministrul Economiei Robert Habeck. Markus Krebber, CEO al celui mai mare producător de energie din Germania (RWE), a spus că ar fi nevoie de trei până la cinci ani până când prețurile energiei ar putea să scadă la niveluri mai reduse. Fluxurile de gaze rusești către Germania prin conducta Nord Stream 1, principala rută care aprovizionează cea mai mare economie a Europei, se desfășoară la aproximativ 40% din capacitate.

Dacă întreaga Uniunea Europeană este îngrijorată din cauza diminuării fluxurilor de gaze din Rusia către țările membre, vă solicităm domnule Prim Ministru să demarați renegocierea PNRR în domeniul energiei, mai exact al repornirii funcționării centralelor electrice pe cărbune care ar adăuga capacitățile necesare României în cazul în care aprovizionarea cu gaze atinge niveluri minime. Germania va adopta săptămâna viitoare o lege referitoare la această schimbare. Pe lângă trecerea înapoi la folosirea cărbunelui, cele mai recente măsuri germane includ un sistem de licitații pentru a încuraja industria să consume mai puțin gaze și acordarea unui ajutor financiar pentru operatorul de pe piața de gaze din Germania pentru a umple mai rapid depozitele de gaze.

În România avem nenumărate declarații publice făcute de politicieni privind independența energetică, în loc să ne ocupăm concret de folosirea resurselor energetice în beneficiul populației și al firmelor.

Stimate domnule Prim Ministru, vă solicităm să ne răspundeți dacă aveți în vedere renegocierea PNRR în domeniul energiei?  România va fi parte a renegocierii europene a Pactul Ecologic European Comisia Europeană (care prevede un plan pentru creșterea obiectivului 2030 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră)?