Patrioții

Dan Tanasă (AUR): Cât de pregătită este România pentru sezonul rece?

Deputatul AUR Dan Tanasă a solicitat premierului Nicolae Ciucă să ofere un răspuns la o întrebare extrem de importantă, ținând cont de contextul actual: Cât de pregătită este România pentru sezonul rece? Pentru a face față situației, o propunere legislativă a Comisiei Europene introduce obligația de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare şi de 90% pentru anii următori.

„Pieţele mondiale şi europene ale energiei traversează o perioadă tulbure, în special de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Europa trebuie să ia măsuri rapide pentru a-şi asigura aprovizionarea cu energie în iarna următoare şi pentru a atenua presiunea pe care o resimt cetăţenii şi întreprinderile din cauza facturilor mari la energie”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson. În acest context, Comisia Europeană a inițiat o propunere legislativă prin care introduce obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare şi de 90% pentru anii următori. Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare în care stabileşte ce opţiuni există pentru a se interveni pe piaţă la nivel european şi naţional. Parteneriatele UE cu ţările terţe pentru achiziţionarea colectivă de gaze naturale şi hidrogen pot să îmbunătăţească rezilienţa şi să reducă preţurile. O echipă comună de negociere condusă de Comisie ar urma să poarte discuţii cu furnizorii de gaze naturale şi să analizeze şi alte surse în afară de GNL. După Summitul de la Versailles, Comisia a votat o propunere legislativă prin care solicită statelor membre să se asigure că infrastructurile lor subterane de stocare a gazelor sunt umplute în proporţie de cel puţin 80% până la 1 noiembrie 2022 şi de 90% în anii următori, cu obiective intermediare de atins în februarie şi octombrie. Operatorii siturilor de stocare ar trebui să raporteze autorităţilor naţionale nivelurile de umplere. Statele membre ar trebui să monitorizeze lunar nivelurile de umplere şi să prezinte Comisiei rapoarte în acest sens. Având în vedere aceste obligații asumate la nivel european de România vă solicit, domnule Prim Ministru, să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

– Care este stadiul actual al pregătirii sezonului rece la nivel național și pe județe (defalcat pe cele 6 depozite)? Anul trecut, la această întrebare am primit următorul răspuns din partea ministerului energiei: o cantitate de 2.294,5 milioane metri cubi de gaz natural înmagazinat. Cât costă depozitarea gazului natural (în sistem de stat și privat)? Cu ce sume veți impulsiona activitatea Romgaz și OMV Petrom să umple aceste depozite având în vedere că ați diminuat constant sumele de care dispun aceste companii pentru investiții? Anul trecut au fost înmagazinate gaze într-un procent de 80% și am rămas cu 700 de mil. mc. în stoc, conform declarațiilor ministrului energiei, Virgil Popescu. Ce cheltuială a însemnat acest stoc rămas? Stocurile combinate de gaze ale țărilor UE sunt pline în proporție de aproape 57%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe. Cu toate acestea, nivelurile de umplere variază de la o țara la alta, depozitele din Germania fiind umplute de 57%, față de 97% în Polonia și 39% în Ungaria, iar noi suntem la același nivel cu Ungaria care nu are resurse de gaze naturale!

– În conferința de presă susținută la Vadu, ați fost întrebat dacă puteți garanta românilor că la iarnă vor avea gaz suficient. Care este procentul, dar și cantitatea de gaz natural înmagazinat în depozitele noastre la 01.07.2022?

– Guvernul va renegocia capitolul energie din PNRR? Solicit răspuns scris.