Patrioții

Dan Tanasă (AUR): Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu trebuie protejat

Dan Tanasă a sesizat Ministerul Culturii în cazul ansamblului monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, după ce un ONG a deci să construiască un parc în apropierea Coloanei Infinitului, spațiu protejat prin lege.

Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale — Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m și este înscrisă în Lista Monumentelor istorice din județul Gorj cu cod LMI – GJ-III-a-A-09465.

         Coloana fără sfârșit, sau a „sacrificiului infinit”, considerată de către Sydnei Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintă un adevărat „testament spiritual” al artistului, un adevărat axis mundi, menit parcă să sprijine în veșnicie bolta cerului. Înaltă de 29,33 m, este constituită din 16 module romboidale din fontă, 15 întregi și încă unul amplasat jumătate jos, respectiv jumătate sus.

         Un ONG numit „Fundatia Infinitul” a efectuat demersuri în anii 2010-2011 care au vizat modificarea spațiului din Ansamblul Monumental, intenții nefinalizate datorită intervenției societății civile și a presei locale. Însă acest ONG, Fundatia Infinitul, s-a intors la Târgu Jiu si își propune să realizeze un parc mic și lipsit de semnificație lângă Parcul Coloanei Infinite, spațiu protejat prin lege având în vedere statutul de monument istoric al întregului ansamblu. Pe lângă apariția parcului, fundația își propune ca în mijlocul acestuia să fie amplasat un totem uriaș, respectiv un suport mai înalt decât trecătorii pe care să fie amplasată o placă de mulțumire (?!?) față de cei care desacralizează acest spațiu istoric, cu o profundă încărcătură simbolică pentru națiunea română.

         Întrucât orice intervenție, chiar și amplasarea unor plăci comemorative, dar cu atât mai mult montarea unor piloni/totemuri de susținere pentru aceste panouri necesită avizul Ministerului Culturii prin Comisia Națională a Monumentelor Istorice, vă rog, domnule Ministru să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Dacă a fost emis un aviz în sensul construirii noului parc de lângă Parcul Coloanei Infinite, și dacă a fost avizată amplasarea unei plăci „de mulțumire” montată pe un pilon mai înalt decât vizitatorii?
  2. Dacă astfel de intervenții în zonele protejate ale monumentelor istorice reprezintă demersuri legale având în vedere impactul asupra spațiului și vizibilității unui monument de o importanță excepțională?
  3. Care sunt opiniile Direcției Județene de Cultură Gorj în acest sens și ce măsuri veți lua, domnule Ministru, pentru a proteja întregul spațiu al Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu față de viitoarele încercări de intervenție asupra operei lui Brâncuși?