Ciprian-Titi Stoica (AUR): Un premier de plâns și un popor deplâns!
În contextul noilor evenimente legate de interzicerea vaccinului Oxford AstraZeneca în mai multe țări, premierul Florin Cîțu ne-a transmis că statul român știe mai bine ce e de făcut, așa că să avem încredere în guvernanți. Practic, să nu mai comentăm atât, pentru că ei tot încearcă, de un an de zile, să ne păstreze sănătoși, doar că noi nu vrem să-i ascultăm și pace.
În mod normal sau într-o altă țară, am fi de acord cu domnul prim-ministru. Sunt multe exemple de state care au aplicat strategii ancorate în realitate și în etică, state care își respectă cetățenii, care și-i informează, care le oferă sprijin și încredere prin măsuri dublate de comunicare. Închidem ochii și încercăm să ne imaginăm așa ceva și la noi. Doar că, deschizându-i, ce vedem? Vedem România ca pe o Dacie cu suspensiile lăsate, care cară un frigider scos jumătate din portbagaj și legat, printr-un ultim efort, cu sfoară, ca să nu cadă pe drum.
Totul pare superficial și improvizat, de la declarațiile contradictorii ale președintelui țării și până la planul izolării bătrânilor în hoteluri sau recomandarea doctorului Cercel de a mânca de Sărbători doar cu masca pe figură și pe rând. De comunicare sau sprijin ce să mai vorbim? Poate ne aduce aminte premierul Cîțu cam câte firme românești au fost ajutate în pandemie? Câți cetățeni au primit sprijin material din partea statului? Sau poate ne spune ceva și despre românii hăituiți ca într-o vânătoare de vrăjitoare și internați cu forța doar pentru că strănutau puțin mai dubios.
Guvernanții zic că nu ne vor bolnavi, dar flămânzi, agitați, speriați – aici nu suntem siguri. Bineînțeles, pandemia aceasta e cât se poate de serioasă și reală. Bineînțeles, și în alte țări se poate vorbi de unele măsuri discutabile. Dar pare că noi ducem întotdeauna totul la paroxism. Începând cu așa-zisul Grup de Comunicare Strategică, de fapt un simulacru condus de o persoană fără Bacalaureat, și continuând cu domnul Arafat, de exemplu, specializat în situații de urgență, dar care a eșuat în rezolvarea tuturor marilor situații de urgență din România ultimilor 10 ani. Oare „îmbunătățirea sănătății tuturor românilor” s-a urmărit și la Spitalul Județean Sibiu, unde pacienții de la ATI erau legați de paturi și sedați până mureau de către niște siniștri cu obrazul gros care se autointitulează medici și asistente? Fără sociopați care își bat joc de jurământul lui Hipocrate și fără manageri numiți exclusiv politic, adăugând niște finanțare decentă și niște spitale salubre, poate realitatea ar fi alta.
Dar ce sens are să discutăm, când domnul Cîțu tocmai ce ne spunea anul trecut că Sănătatea și Educația nu ar trebui să fie priorități, ci investițiile private. Astăzi, premierul ne-a somat să fim cuminți, să nu mai „subminăm autoritatea statului”. Un mic exces de zel sau dânsul chiar a uitat ce a făcut în 2008, când lucra pentru ING, în timpul atacului speculativ la moneda națională românească? Dar anul trecut, când Guvernul lăsa mii de români, în mijlocul stării de urgență, să zboare în Germania, ca lucrători sezonieri, din servilism politic?
Judecând faptic, proprii noștri guvernanți ne sunt și teroriști, domnilor! Făcând o analogie cu celălalt mal al Dunării, premierul bulgar, Boiko Borisov, a suspendat complet vaccinul Oxford AstraZeneca și cere garanții în scris, de la Agenția Europeană a Medicamentului, că vaccinul e sigur.Se pare că vecinii bulgari iau și interesul național cu ei în pozițiile pe care le au. Aflați odinioară în urma noastră, guvernanții lor au măcar bunul simț de a se adapta realității. Ai noștri o fentează rânjind, în timp ce poporul stinge, încet, lumina.