Patrioții

Călin Balabașciuc (AUR): Să nu ne uităm istoria. Cedarea Basarabiei, o rană deschisă

Ziua de 28 iunie 1940 rămâne una din cele mai negre zile din istoria României. Atunci, Basarabia, nordului Bucovinei și Ținutului Herței au fost ocupate de către sovietici. Se împlinesc 82 de ani, însă cedarea acestor teritorii încă este o rană deschisă.

„În istoria noastră există desigur evenimente tragice, care au lăsat în urmă răni și traume la nivel colectiv. 28 iunie 1940 este, fără dar și poate, una dintre cele mai negre zile din istoria noastră. Atunci, USRSS a anexat mai multe teritorii românești, de care astăzi întreaga clasă politică de-abia își mai amintește. De aceea, vreau să subliniez: să nu uităm că avem o datorie față de frații noștri basarabeni. Suntem datori să luptăm pentru momentul reparației istorice – readucerea fraților din Basarabia acasă, la Țara-Mamă. Și acest lucru se va întâmpla mai curând decât credem”, a declarat deputatul AUR Călin Balabașciuc.

Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care ultima cerea evacuarea administrației civile și Armatei române de pe teritoriul Basarabiei, partea nordică a regiunii Bucovina și a ținutului Herța. Pe 26 iunie 1940, Comisarul pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică.

În anii 1940-1941, a fost declanșată o campanie de persecuții împotriva localnicilor – arestări, torturi, execuții și deportări în gulagurile Siberiei. Potrivit datelor oficiale, circa 57.000 au murit și peste 100.000 au fost deportați. Persoanele care nu au fost deportate, bătrânii, bolnavii şi copiii au fost executaţi în interiorul locuinţelor, iar bărbaţii au fost împuşcaţi cu mai multe gloanţe în curtea gospodăriei proprii. Persoanele au fost împuşcate în cap, în piept şi în burtă, după care urma ciopârţirea cadavrelor cu baionetele.