Patrioții

Călin Balabașciuc (AUR): Pe 22 iunie 1941 începea războiul pentru Basarabia

Pe 22 iunie 1941, începea războiul pentru reîntregirea Țării, după ce, cu doar un înainte, URSS anexase Basarabia și Bucovina de Nord în urma Pactului Ribbentrop-Molotov. Așadar, armata română a trecut Prutul pentru eliberarea acestor teritorii de sovietici, care au anexat pe nedrept aceste provincii românești.

În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, mareșalul Ion Antonescu a dat următorul ordin: „Ostași, vă ordon: Treceți Prutul, sdrobiți vrăjmașul din Răsărit și Miază-Noapte. Desrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți!”

Acesta este sacrificiul făcut de către poporul român pentru Basarabia!

Bătălia pentru Basarabia și Bucovina de Nord a impus și pierderi în vieți omenești, răniți și dispăruți. Au fost angajate în operațiunile militare efectivele celor două armate (peste 450.000 de militari români), care totalizau 12 divizii de infanterie, o divizie blindată și 6 brigăzi independente, precum și aviația militară (672 de avioane, dintre care 219 de bombardament și 146 de vânătoare) și forța maritimă (3 distrugătoare, două submarine și alte vase mici).