Călin Balabașciuc (AUR): Numirile politice în Educație trebuie să înceteze!
Deputatul AUR Călin Balabașciuc trage un semnal de alarmă asupra numirilor politice din educație și susține că a venit vremea să înlocuim acest obicei cu un sistem care să recompenseze performanța și competența.
Învățământul românesc funcționează pe o structură administrativă moștenită din perioada comunistă. Din acest motiv, fiecare partid care ajunge să controleze ministerul Educației este interesat să numească în toate punctele cheie din structura ierarhică persoane fidele, de la posturile de conducere din minister și până la nivel de inspectorate și conduceri de școli. De foarte multe ori, un director de școală este menținut sau îndepărtat din funcție nu în baza meritelor sau lipsei de performanță, ci exclusiv din considerente de fidelitate politică.
Această verticală a puterii înlocuită de fiecare dată când se schimbă partidul de guvernare nu a condus la un sistem de educație mai bun, la creșterea nivelului de profesionalizare al cadrelor didactice și nici la o performanță școlară mai bună la nivelul elevilor. Dimpotrivă, după toate standardele și metricele de calitate, nivelul învățământului preuniversitar din România a scăzut constant în ultimele decenii. Este principalul motiv pentru care sistemul numirilor politice trebuie să înceteze.
Cazul inspectoratelor școlare este emblematic. Aceste structuri, în principiu, au menirea de a evalua calitatea prestației profesorilor și de a-i îndruma din punct de vedere profesional. În realitate prin intermediul lor se fac epurările politice la nivelul directorilor de școli. Inspectorii generali sunt schimbați de fiecare dată când un nou partid ajunge să controleze ministerul Educației, apoi aceștia fac la fel la nivelul unităților școlare în județul pe care îl păstoresc. Tocmai structurile administrative responsabile de calitatea în învățământ operează, în fapt, ca instrumente de contra-selecție. Contra-selecția duce la contra-performanță, la marginalizarea și alungarea din sistem a oamenilor competenți. Este cazul să ne întrebăm dacă nu cumva Educația din România ar funcționa mai bine fără inspectoratele județene.
Calitatea învățământului a devenit o problemă de siguranță națională. Cu o populație slab educată, insuficient pregătită profesional, aptitudinal și atitudinal pentru provocările lumii contemporane, România nu va putea face față concurenței cu alte state în viitor. Este vital să înlocuim sistemul numirilor politice cu un sistem care să recompenseze performanța și calitatea, nu obediența și fidelitatea politică față de partidul de guvernare.