Patrioții

Boris Volosatîi(AUR): Cer Ministerului Educației să readucă în școala națională Istoria Românilor și Geografia României ca materii distincte

Deputatul AUR de Diaspora, Boris Volosatîi, a cerut Ministerului Educației să readucă în școala națională Istoria Românilor și Geografia României ca materii distincte în regim de urgență.

„Sunt Boris Volosatîi din Chișinău, născut ”la Nistru, la mărgioară” și aproape de fațada basarabeană a Mării Negre, în fostul județ Cetatea Albă, ales din partea Alianței pentru Unirea Românilor în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara țării.

De formație sunt profesor de istorie și am lucrat timp de peste trei decenii în calitate de director al Liceului teoretic român-francez ”Gheorghe Asachi”, cea mai veche instituție de învățământ care funcționează neîntrerupt, de peste un secol și jumătate, în capitala Basarabiei.

Am format generații de elevi români din Basarabia în spiritul valorilor noastre naționale, cultivând dragostea de istoria românilor și geografia Patriei noastre etnice și istorice întregi – România. Atunci când comuniștii de la Chișinău au încercat eliminarea din școală a materiei Istoria Românilor și înlocuirea ei cu o așa-zisă Istorie integrată ruptă de spațiul și trecutul nostru național. Din fericire, am reușit să contracarăm acest plan al comuniștilor. Datorită materiei Istoria Românilor din școala basarabeană, astăzi, se mai vorbește românește la răsărit de Prut, iar noua generație de români cere cu tărie să își redobândească cetățenia română, spre consolidarea națiunii noastre.

Venit acum în București, am constatat cu multă strângere de inimă că Ministerul Educației din România a urmat recent, cu un suspect elan neo-marxist, exemplul comuniștilor de la Chișinău și a decis ca de anul viitor de învățământ să fie eliminate din școala națională materiile Istoria Românilor și Geografia României ca materii distincte, acestea fiind comasate fără nicio justificare și reduse ca timp de predare/învățare.

Cu foarte mulți ani în urmă, pe când eram tânăr, iar regimul sovietic de ocupație era în toi, am fost convocat la Moscova, la o reuniune a cadrelor didactice din fostele republici captive. Ni s-a cerut atunci, pentru ceea ce se chema ”făurirea omului nou din socialismul multilateral dezvoltat”, eliminarea studiului istoriei naționale a popoarelor neruse și înlocuirea ei cu o istorie a sovietelor care să șteargă orice urmă de identitate națională care s-ar fi putut opune tăvălugului marxist nivelator și atunci am reușit să rezistăm presiunilor PC al URSS.

Eliminarea Istoriei Românilor din școala națională din România va fi folosită ca argument pentru eliminarea acestei materii din școala națională din Basarabia. Altfel spus, gestul neo-marxist al Ministerului Educației de la București este unul geopolitic și geocultural, țintind deznaționalizarea românilor basarabeni și înstrăinarea lor de Patria etnică și istorică – România. Pe plan geopolitic intern, decizia Ministerului Educației este una a dublei măsuri și vizează deznaționalizarea etniei române majoritare în contrast cu consolidarea conștiinței naționale a tuturor minorităților etnice, care nu sunt private de Minister de dreptul de a-și studia propria istorie națională. Nimic mai antieuropean decât așa ceva!

Cer Ministerului Educației să-și reviziuiască decizia și să readucă în planul-cadru școlar cele două materii formatoare de conștiință națională, care cultivă simțul timpului și al spațiului într-o lume tot mai relativizantă.
Fac apel către cadrele didactice din România să se opună pe toate căile legale și să protesteze împotriva deciziei geopolitice a Ministerului până la anularea ei.

Fac de asemenea apel către toți părinții din România să denunțe alături de noi dublul standard practicat de Ministerul Educației și decizia sa geopolitică și antinațională. Amintesc că potrivit actelor internaționale ratificate de Parlamentul nostru dreptul de a decide asupra modului de instruire a copiilor aparține părinților, nu statului. Copiii românilor sunt ai românilor, nu ai birocraților din ministere care au alergie de la Istoria Românilor și Geografia României!