Boris Volosatîi (AUR): Salutăm ieșirea Chișinăului din Acordul privind Televiziunea MIR a CSI! Așteptăm retragerea completă a Republicii Moldova din CSI!
Într-o declarație politică, Boris Volosatîi, deputat AUR și vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării – Camera Deputaților, a salutat ieșirea Chișinăului din Acordul privind Televiziunea MIR a CSI! În opinia sa, pasul decisiv este retragerea completă a Republicii Moldova din CSI!
Domnule președinte, stimați colegi!
Am primit cu deosebită bucurie vestea că Parlamentul de la Chișinău a denunțat Acordul privind participarea sa la Televiziunea MIR a Comunității Statelor Independente (CSI).
Republica Moldova rămâne încă prinsă în chingile sufocante ale CSI, care este o construcție imperială de substituție, înființată la 21 decembrie 1991 și controlată de la Kremlin. Ea funcționează asemenea unui SRL geopolitic în care Moscova deține pachetul majoritar. La nivelul Consiliului șefilor de stat și al Consiliului șefilor de guvern, Moscova deține 51% din voturi, iar celelalte 8 state membre dețin împreună 49%. Republica Moldova, care a aderat la CSI în 1994 deține 3% din voturi.
Trei state din 12 au părăsit deja CSI: Turkmenistanul în 2005, Georgia în 2009 și Ucraina în 2019. Acum a venit rândul Republicii Moldova să iasă din CSI. Cu atât mai mult cu cât, după ieșirea Ucrainei din CSI, Republica Moldova nu mai are frontieră directă cu niciun alt stat membru al acestei comunități.
Este bine că această procedură a început cu denunțarea Acordului privind Televiziunea MIR a CSI, care reprezintă un instrument de propagandă rusă în războiul hibrid purtat de Moscova contra Republicii Moldova.
Amintim în context că Republica Moldova prevăzuse în bugetul pe anul curent suma de 2,6 milioane de lei moldovenești pentru Televiziunea MIR. În total, între anii 2000 și 20022, Chișinăul a vărsat în bugetul acestei televiziuni controlate de Moscova peste 40 de milioane de lei.
Cu o rândunică nu se face însă primăvara. Este necesar ca Parlamentul local de la Chișinău să denunțe și alte acorduri CSI, prin care Moscova deține pârghii de influență și control. Menținerea sau retragerea Republicii Moldova din CSI reprezintă un test de europenitate și patriotism. Procedurile de retragere completă din CSI durează minimum un an din momentul declanșării lor. Astfel, îndemnăm în mod ferm și repetat autoritățile de peste Prut să demareze cât mai repede posibil aceste proceduri.
Ca gest formal, care să confirme clar înscrierea autorităților de la Chișinău pe linia euroatlantică, ne-am aștepta ca Guvernul și Ministerul Culturii să adopte o decizie privind demontarea singurului monument al CSI din lume ridicat de regimul Voronin în localitatea Leușeni, fără autorizațiile necesare. Această bornă geopolitică împlântată în solul Basarabiei la frontiera actuală a Uniunii Europene și a NATO este o adevărată rușine.
Salutăm de la această înaltă tribună a Parlamentului național de la București ieșirea Chișinăului din Acordul privind Televiziunea MIR a CSI, dar considerăm că acest pas nu este suficient. Părerea noastră neclintită este că Bucureștiul și Chișinăul trebuie să acționeze ferm și consecvent pentru crearea spațiului informațional comun. În acest scop este necesară înființarea unui post de televiziune comun după modelul altor posturi transfrontaliere ca TV5 sau ARTE, pentru a apropia și mai mult cele două maluri ale Prutului și pentru a putea contracara în mod eficient propaganda, dezinformarea și manipularea mediatică practicată în spațiul românesc de către Federația Rusă.
Locul Republicii Moldova și a locuitorilor ei nu este în CSI. Locul acestor frați ai noștri este acolo unde a stabilit Dumnezeu de la început: alături de ceilalți românii din Țara-mamă România, în spațiul euro-atlantic de stabilitate, securitate și prosperitate.