Boris Volosatîi (AUR): Rusia sau Germania nu pot avea drept de veto asupra reunirii pașnice a Republicii Moldova cu România
Deputatul AUR Boris Volosatîi a susținut, în cea mai recentă declarație politică, faptul că singura soluție viabilă pentru Republica Moldova, în contextul actual de securitate, o reprezintă unirea cu România. Nici Rusia și nici Germania nu motive să se opună acestui parcurs normal al celor două state românești.
Evenimentele militare din Ucraina și recentele provocări din regiunea transnistreană a Republicii Moldova pun o presiune crescândă pe clasa politică de la Chișinău și București. Săptămâna trecută mai multe state și-au avertizat cetățenii să părăsească regiunea transnistreană din cauza creșterii riscului de degradare a climatului de securitate din zonă, după mai multe provocări și incidente cum ar fi atacul asupra sediului așa-zisului „minister al securității statului” de la Tiraspol, atacul asupra unei unități militare din preajma aerodromului din zonă, exploziile la antenele de telecomunicații de la Maiac și focurile de armă din apropierea depozitelor de armament de la Cobasna. La Moscova și la Tiraspol deja se vorbește cum că România ar urmări desfășurarea unei „operațiuni militare” în Republica Moldova în vederea anexării acesteia. Nimic mai fals!
Cu siguranță, actualul război din Ucraina va conduce la reconfigurarea geopolitică a Europei, cu marea probabilitate de creare a unor condiții geopolitice favorabile Reunirii pașnice. Clasa politică din ambele state românești trebuie să fie pregătită pentru valorificarea noilor condiții istorice în prefigurare, în interesul reîntregirii naționale. Populația intuiește acest fapt și vedem că la ultimul sondaj de opinie realizat dincolo de Prut, circa 40% dintre respondenți au indicat Reunirea cu România ca prima lor opțiune politică imediată, în timp ce persoanele care au în vedere Reunirea cu România, ca prima și a doua lor opțiune politică, variază între 52% și 60%. Aceste procente sunt credibile în situația în care între 1 milion și 1 milion și jumătate de basarabeni și-au redobândit deja cetățenia română.
De una singură, Republica Moldova nu va putea supraviețui unui atac militar al Federației Ruse. În acest context complicat, clasa politică de la Chișinău, care este reprezentativă pentru populația Republicii Moldova, trebuie să ia în calcul soluția salvatoare a Reunirii pașnice cu România. Tot mai multe voci autorizate din Basarabia formulează acest deziderat, de la membrii primului Parlament care a proclamat independența față de Moscova în 1991 la foștii premieri Mircea Druc și Iurie Leancă, foști diplomați, membri ai Curții Constituționale. De asemenea, un număr tot mai mare de primari și aleși locali au revenit în ultima perioadă asupra ideii de Reîntregire națională pe cale pașnică.
Evident, Moscova, care a condamnat oficial Pactul Ribbentrop-Molotov și consecințele sale nefaste, nu are niciun cuvânt de spus în chestiunea Reunirii pașnice a Republicii Moldova cu România. Cu atât mai mult, Rusia nu poate avea drept de veto în această problemă. Dimpotrivă, cu cât vor crește presiunea și amenințările venite dinspre Moscova, cu atât mai aproape vom fi de Reunirea noastră pașnică.
La fel, nici Germania, sigurul stat străin care are o armată întreagă de consilieri politici la Chișinău, nu poate avea drept de veto.
Însă Modelul reunificării germane, pe cale pașnică, pe bază de negocieri și Tratat de reunificare, este modelul pe care trebuie să-l urmăm.