Patrioții

Boris Volosatîi (AUR): Minoritatea română din Ucraina plătește astăzi un greu tribut de sânge în războiul dezlănțuit de Rusia în Ucraina

Boris Volosatîi, vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a cerut parlamentarilor să păstreze un moment de reculegere pentru eroii români care și-au pierdut viața în războiul din Ucraina.

Domnule președinte, stimați colegi!

Minoritatea română din Ucraina, numărând circa jumătate de milion de persoane, plătește astăzi un greu tribut de sânge în războiul dezlănțuit de Rusia în Ucraina. Mulți dintre fiii națiunii române și-au dat viața pentru Ucraina după 24 februarie 2022. De asemenea, anterior acestei date, au căzut cu moarte de erou mai mulți etnici români în regiunile Donețk și Lugansk. O evidență a eroilor români căzuți în Ucraina este disponibilă doar pentru autoritățile militare de la Kiev.

Referindu-se la o minoritate de 3 ori mai puțin numeroasă decât cea română, ambasadorul ucrainean la Budapesta a declarat la 1 august 2023 că ”în jur de 400 de etnici maghiari sunt mobilizați în două unități din armata ucraineană și 34 au fost uciși în luptă”.

Ambasadorul ucrainean la București nu a comunicat niciodată câți etnici români și-au dat viața în actualul război. Cu toate acestea, am reușit să aflăm din presă câteva nume ale eroilor noștri căzuți în teatrele de război din Ucraina. Iată câteva nume:

Serghei Guvir (24 de ani), născut în satul Vădeni-Moldova/Krutoiarovka din raionul Cetatea Albă (Belgorod-Dnestrovski) din regiunea Odesa și căzut în Donbas; 2. Ștefan Ciobanu (58 de ani), maior, pilot născut în sudul Basarabiei, căzut într-o misiune de apărare a orașului Koprivnițki; 3. Pavel Diavoliuc (36 de ani) din localitatea Horbova, comuna Ostrița regiunea Cernăuți, căzut în regiunea Herson; 4. Ion Fartușneac din localitatea Horbova, regiunea Cernăuți, căzut în regiunea Luhansk; 5. Ion Zaeț (23 de ani) din localitatea Horbova, regiunea Cernăuți, căzut în zona localității Izium din regiunea Harkov; 6. Arcadie Farcaș (35 de ani) născut în localitatea Cupca, regiunea Cernăuți, căzut în localitatea Nove din regiunea Donețk; 7. Vasile Procopoae (48 de ani) născut în Pătrăuții de Jos, regiunea Cernăuți; 8. Dumitru Ignatesco născut în localitatea Berestea, regiunea Cernăuți și căzut în luna septembrie 2022; 9. Alexandru Sprânceană (28 de ani) din localitatea Pilipăuți/Satu Mare, comuna Herța,  regiunea Cernăuți, căzut la 6 iulie 2022; 10. Denis Morăraș (33 de ani) din suburbia Roșa-Stânca a orașului Cernăuți, absolvent al Liceului „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, cu predarea în limba română; 11. Dumitru Cojocaru din localitatea Molnița, comuna Herța, regiunea Cernăuți;  12. Andrei Rusu din localitatea Dranița, comuna Mămăliga, regiunea Cernăuți; 13. Ilie Vasilaș (54 de ani) din localitatea Gărbăuți, regiunea Cernăuți, căzut în regiunea Luhansk; 14. Vasile Musteţă (23 de ani) din localitatea Sadagura, căzut la 5 octombrie 2022 în regiunea Donețk; 15. Vladislav Covalciuc (23 de ani) din orașul Cernăuți, absolvent al Liceului nr. „Alexandru cel Bun” din Cernăuți; 16. Anatol Rusu din orașul Cernăuți, căzut pe front în iulie 2023; 17. Sebastian Acostăchioaie (20 de ani) din localitatea Culiceni, ținutul Herța, regiunea Cernăuți, căzut pe front în ianuarie 2023; 18. Andrei Stiopenco din localitatea Culiceni, ținutul Herța, regiunea Cernăuți; 19. Igor Sidor din localitatea Culiceni, ținutul Herța, regiunea Cernăuți; 20. Corneliu Toporeț din localitatea Nesvoia, regiunea Cernăuți;  21. Vladislav Alexa din localitatea Molnița, comuna Herța, regiunea Cernăuți, căzut în Donbas în aprilie 2022; 22. Dumitru Cernei (36 de ani) din localitatea Mahala, regiunea Cernăuți, căzut lângă Bahmut la 25 martie 2023; 23. Eugen Bezușca (42 de ani) din localitatea Marșenița, comuna Naoua Suliță regiunea Cernăuți, căzut în septembrie 2023 în regiunea Zaporojie. 24. Andrei Dumbravă din regiunea Cernăuți, căzut în februarie 2022. Majoritatea dintre ei au lăsat în urmă văduve îndurerate și copii români orfani.

Pentru memoria acestor și altor eroi români căzuți la datorie în războiul din Ucraina vă rog să păstrăm un moment de reculegere.

Mulțumesc.

Jertfa de sânge a acestor români confirmă că minoritatea română care i-a vlăstărit merită un tratament civilizat care să excludă orice presiune în vederea deznaționalizării.

Considerăm că statul român  are datoria de a întreprinde toate cele necesare pentru aflarea numelor tuturor etnicilor români căzuți în actualul război purtat de Rusia, pentru identificarea unor soluții de eliberare a românilor căzuți în prizonieratul armatei ruse și pentru ajutorarea tuturor văduvelor și orfanilor români de război. Pentru aceasta este necesară implicarea exemplară a Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, precum și a ambasadei noastre la Kiev și a oficiilor consulare de la Kiev, Odesa, Slatina și Cernăuți.

Este de presupus că printre persoanele civile aparținând minorității naționale române din Ucraina există victime ale agresiunii militare ruse, în condițiile în care statele înrudite România și Republica Moldova nu au manifestat interes și nu au întreprins niciun demers în vederea evacuării din zonele de conflict militar a persoanelor aparținând minorității române, cum au procedat, bunăoară, în raport cu minoritățile lor înrudite state ca Republica Polonă și Israel, aceste state desfășurând operațiuni umanitare speciale de salvare și evacuare, atât cu acordul părții ucrainene, cât și al celei ruse. În acest sens, voi interpela oficial factorii guvernamentali responsabili.

Glorie eternă eroilor români căzuți în Ucraina!