Antonio Andrușceac (AUR): Reforma administrativă, soluția pentru a rezolva criza economică și problema deficitului
Ultimele mișcări ale Guvernului PSD-PNL denotă disperarea actualei coaliții și gravitatea situației privind deficitul bugetar. Într-o premieră post-decembristă, guvernul a decis să nu efectueze o rectificare bugetară, un indiciu al gravității situației economice actuale. Deficitul bugetar se adâncește în fiecare lună, iar măsurile de austeritate în sectorul public sunt întârziate. În ciuda așteptărilor, cheltuielile statului continuă să crească semnificativ după primele nouă luni ale anului ajungând la peste 56 miliarde de lei.
Ultimul proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor, care propune tăieri drastice de la aproape toate capitolele de cheltuieli, sugerează că problema deficitului bugetar nu mai poate fi rezolvată. Deficitul bugetar și cheltuielile exorbitante ale guvernului indică o gestionare defectuoasă a banilor românilor.
După primele nouă luni ale anului, gaura din bugetul de stat a crescut la 56 de miliarde de lei. În septembrie, Ministrul Finanțelor a plătit o sumă-record de 2,6 miliarde de lei ca dobânzi la împrumuturi. Aceste cifre sunt alarmante și indică o lipsă de responsabilitate în gestionarea finanțelor publice.
În plus, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România a crescut semnificativ. În ianuarie 2023, erau 1.278.995 de angajați la stat, comparativ cu doar 800.000 la începutul anilor 2000. Reforma aparatului bugetar în viziunea PSD-PNL s-a făcut cu 19 angajări pe zi, adăugând 4.000 de noi angajați în primele luni din 2023 și 64.000 în ultimii cinci ani.
Cheltuielile cu salariile reprezintă o pondere semnificativă din totalul cheltuielilor. Anul acesta, 22,8% din totalul cheltuielilor din primele șapte luni au fost pentru salarii. Mai mult, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană după ponderea cheltuielilor cu salariile în totalul veniturilor bugetare. În 2021, media europeană a fost de 22,4%, în timp ce în România a fost de 33,9% din totalul cheltuielilor statului.
Cel mai grav lucru este faptul că investițiile sunt la un modest 3% din PIB față de 7% cât e prevăzut în buget. Acest lucru arată faptul că statul nu reușește să își mai atingă obiectivele de a furniza servicii către cetățeni. Restul de 97% există doar pentru pensii, ajutoare sociale și plata salariilor, pentru a se autosusține.
Această situație nu mai poate continua. Alianța pentru Unirea Românilor a propus o soluție: reforma administrativă. Ceea ce propunem este reducerea cu două treimi a numărului de instituții și ar aduce economii de miliarde de euro la bugetul de stat. Este o reformă pe care PSD și PNL refuză să o facă, preferând să păstreze sinecurile și să paraziteze statul.