Patrioții

Antonio Andrușceac (AUR): PNL și USR PLUS încearcă, în mod nedemocratic, să impună vaccinarea obligatorie

Coaliția de guvernare PNL-USR/PLUS încearcă, în mod nedemocratic, să impună vaccinarea obligatorie.

Se încalcă astfel:

  • art.13 din legea drepturilor pacientului potrivit căruia orice cetățean român are dreptul să refuze sau să oprească orice intervenţie medicală
  • art. 382 alin (1) din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii nr.95/2006
  • art. 22 din Constituția României (Orice persoană are dreptul la integritate fizică)
  • Codul Civil
  • Convenția de la Oviedo la care țara noastră este parte.

AUR respinge încercările actualei majorități de a impune o obligativitate mascată prin aplicarea în mod repetat a unor amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei părinților care refuză vaccinarea sau nu se prezintă la informarea pe această temă.

De asemenea, considerăm foarte periculoasă prevederea potrivit căreia Comisiile județene de vaccinare pot sesiza Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la existenţa unei suspiciuni de încălcare a dreptului copilului la sănătate de către părinţi în cazul minorilor nevaccinati. Sub acuzația de încălcare a dreptul copilului la sănătate, DGASPC ar putea lua copii din familie și se poate ajunge la abuzuri grave.

AUR va depune mai multe amendamente în Comisia de sănătate și familie pentru eliminarea tuturor prevederilor legate de obligativitate, a tuturor sancțiunilor pentru pacienții sau medicii care refuză vaccinarea și va introduce garanții pentru informarea corectă a pacienților.