România

Andrei Hangan(AUR): unde sunt zecile de miliarde din fonduri europene? S-au evaporat?

Zeci de miliarde de euro s-au promis de către partidele politice în campaniile electorale care au trecut. Ținem cu toții minte cum se lăuda Florin Cîțu că anul acesta va curge laptele și mierea și că banii europeni așteaptă doar punga cu care să fie luați.

A vorbit atunci și președințele țării de optzeci de miliarde de euro, apoi s-au făcut cinzeci de miliarde de euro și acum cu greu mai putem pronunța treizeci de miliarde de euro.

În toate cazurile sumele sunt mari și nevoia este urgentă. Avem cea mai mică rată de absorție de fondurilor europene, în afara plăților directe la hectar sau pe cap de animal situația este una catastrofală.

Avem nevoie de bani europeni pentru spitale noi, pentru a construi grădiniți și școli, pentru a face autostrăzi care să lege toate provinciile istorice de București și Bucureștiul de Europa. Ce avem noi în schimb? Porțiuni de așa-zise autostrăzi aruncate prin România și în general nelegate între ele.

Antreprenorii români au nevoie de să lucreze în această perioadă dificilă, oamenii trebuie să fie plătiți, salariile trebuie să fie asigurate. Statul român este la acest moment absent din zona de investiții, privatul trebuie să ducă tot greul.

Avem dosare depuse spre finanțare acum 4 ani și noi nu avem nici o aprobare de principiu. Se fac SF-uri și PT-uri și apoi așteptăm cu anii ca ele să se aprobe de autoritățile responsabile de absorția fondurilor europene.

Florin Cîțu și Dan Barna ar trebui să părăsească guvernul dacă nu sunt în stare să conducă România și să aducă banii europeni în economia românească.