Patrioții

Andrei Hangan (AUR): Salvarea pădurilor din România: prioritate sau nu?

Declarația mea politică de astăzi are în vedere subfinanțarea nefastă a sistemului forestier român. Din nefericire, acest domeniu primește mult mai puține fonduri decât ar avea nevoie, pentru a funcționa în parametri optimi, fapt care determină amplificarea infracționalității.

În România, fenomenul tăierilor și transporturilor ilegale de material lemnos se află în plină expansiune de mai bine de câțiva ani, dar aparent nimeni nu recunoaște această realitate, la nivel oficial, și nimeni nu propune soluții reale.

În calitate de senator al României și vicepreședinte în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, am atras atenția, prin nenumărate întrebări și interpelări, asupra dezvoltării nepermise ale acestui fenomen care lasă țara noastră, în fiecare an, cu tot mai puține hectare de pădure.

România alocă pădurilor sale de 14 ori mai puține fonduri decât ar fi necesar, în condițiile în care sectorul forestier are nevoie de 1,6 miliarde de euro în lupta cu tăierile ilegale de lemn.

Pe de altă parte, în ceea ce privește împărțirea fondurilor europene cuprinse în Planul Național Strategic (PNS), care se finalizează în aceste zile, România se află din nou pe ultima sută de metri.

Fără investiții și fără fonduri, sistemul forestier nu poate deveni funcțional! Pădurile țării noastre au nevoie de 1,6 miliarde de euro, dacă ne dorim cu adevărat să combatem tăierile ilegale. Fără fonduri, orice inițiativă de protecție este nulă și nicio strategie nu va putea fi implementată. În plus, nici dezvoltarea rurală, conexă sistemului forestier, nu va putea fi posibilă.

Astfel, realitatea este ilustrată în culori sumbre, iar riscul ca pădurile României să primească doar 114 milioane de euro prin PNS, pentru următorii zece ani, este de neconceput. Această sumă propusă în Planul Național Strategic este derizorie și absurdă.

Stimați colegi, stimate colege,

Noi, clasa politică în ansamblul ei, indiferent de culoare, trebuie să ne mobilizăm și să ne implicăm urgent pentru a sprijini pădurile României și din fapte, nu doar din vorbe.

Salvarea sistemului forestier românesc și combaterea fenomenului tăierilor ilegale de lemn trebuie să devină prioritare!

Vă mulțumesc.

Senator HANGAN Andrei