Patrioții

Adrian-Gheorghe Cătană (AUR): Investițiile prin PNRR în panourile solare continuă, în timp ce sistemul sanitar românesc suferă

Investițiile prin PNRR în panourile solare continuă, în timp ce sistemul sanitar românesc suferă – aceasta este constatarea senatorului Adrian-Gheorghe Cătană (AUR), în urma analizării modului în care Guvernul va aloca aceste fonduri.

          Comisia Europeană a ajustat în anul 2023 contribuția financiară a UE pentru întregul PNNR, astfel încât vom primi cu 2,1 miliarde de euro mai puțin decât trebuia inițial. Hotărârea nu se răsfrânge doar asupra noastră, finanțarea fiind redusă și în cazul altor țări din blocul comunitar. Nu avem altă soluție decât să ne adaptăm situației. Deci, să analizăm împreună cum a hotărât Guvernul să abordeze problema.

          Ne-am fi așteptat ca înalții demnitari să pună pe primul loc acele proiecte de interes național, de care depinde direct bunăstarea poporului român, acum că finanțarea s-a redus. Printre aceste proiecte se numără îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Slab finanțat și modernizat (avem al doilea cel mai scăzut nivel din UE a cheltuielilor publice alocate sănătății), sistemul a devenit pentru români încă un motiv de a părăsi țara și un factor de stres în plus când ești internat într-un spital, cu gândul că poate izbucni în orice moment un incendiu.

          Se pare că ai noștri guvernanți nu au așteptări de bun simț. În loc să facă din susținerea sistemului sanitar un obiectiv de căpătâi pentru guvernare, ei reduc cu 26% (în jur de 740 de milioane de euro) finanțarea sistemului prin PNRR. Atunci ce pun mai presus? Transformarea României într-o țară verde? Tind să cred că da, de vreme ce va continua, fără vreo reducere de buget, finanțarea instalării  în 34 de mii de gospodării din țară (cca. 5% din total) a unor panouri fotovoltaice, un proiect în valoarea de 534 de milioane de euro.

          Apreciem preocuparea UE pentru crearea unor locuințe autonome din punct de vedere energetic, dar considerăm că interesului național trebuie urmărit mai presus de directivele UE.

          Cred că sistemul sanitar trebuie îmbunătățit de urgență și a prioritiza alte obiective în afara acestuia reprezintă un act de ignoranță față de o problemă gravă a românilor.