Patrioții

Adrian Costea (AUR): Votul electronic și necesitatea digitalizării procesului electoral

Declaraţie politică: Votul electronic și necesitatea digitalizării procesului electoral

Stimați colegi, 

Mă adresez dumneavoastră din calitate de fervent susținător al democrației digitale, fiind autorul unor studii și cercetări pe tema racordării actualului model politic la realitățile și oportunitățile tehnologice pe care le oferă secolul XXI.

Este necesară o dezbatere serioasă privind reformarea procesului electoral astfel încât cele patru rânduri de alegeri programate pentru anul 2024 să se desfășoare sub semnul corectitudinii.

Soluția pe care o ofer prin intermediul prezentei declarații politice este digitalizarea procesului electoral, demers care ar îndepărta cea mai mică suspiciune de fraudă.

Știu că în legislaturile trecute au existat discuții privind reforma votului. Din nefericire, nu au avut un rezultat concret. Un mare succes a fost implementarea votului prin corespondență pentru cetățenii români din Diaspora. Este nevoie, însă, și de inițiative care să schimbe din temelii procesul electoral de pe plan intern, aflat într-un stadiu anacronic, consumator de resurse financiare, dar lipsit de eficiență.

Mai cunosc faptul că au existat inițiative legislative privind votul electronic exercitat la distanță, având drept reper modelul estonian. În iunie 2019, o propunere de modificare a legii 288 pe 2015 era respinsă de Senat cu 63 de voturi împotrivă. Țin să vă aduc la cunoștință că exemplul oferit de statul baltic este, din păcate, dificil de urmat de România. În Estonia, digitalizarea procesului electoral este rezultatul a două decenii de informatizare și digitalizare a serviciilor publice, obiective care, la noi, au fost asumate de curând. De exemplu, un partid cu o platformă progresistă obișnuiește să facă paradă de beneficiile digitalizării, însă fără a acționa concret, deși acesta face parte din arcul guvernamental. 

Prin urmare, propun un exemplu mult mai facil de urmat: este vorba de experiența Venezuelei în materie de digitalizare a sistemului electoral, proces care a debutat încă din anul 1998. 

M-am documentat serios pentru a avea o imagine de ansamblu asupra modului în care se votează în statul sud-american. În acest sens, am avut discuții cu domnul Răzvan Pantelimon, observator internațional la alegerile din decembrie 2020 pentru desemnarea reprezentanților din Adunarea Națională. De asemenea, am avut două întâlniri cu ambasadorul Venezuelei la București, Excelența Sa Alfredo Torrealba. 

În Venezuela, există aproximativ 27 milioane de cetățeni cu drept de vot. În acest sens, au fost achiziționate 35 000 de mașini care au fost instalate în cabinele de vot, dintre care 8000 sunt păstrate pentru înlocuirea celor care se defectează. Recent, a fost introdus un un sistem de recunoaștere a amprentei digitale în scopul evitării votului multiplu. Avantajele votului electronic sunt rapiditatea, numărarea automată a voturilor și, nu în ultimul rând, corectitudinea. La momentul actual observatorii independenți consideră că este cel mai evoluat sistem de votare din America Latină. 

Las în seama celor responsabili misiunea de a estima costurile implementării unui asemenea sistem de votare. Un lucru este sigur: beneficiile aduse de votul electronic se constituie în argumente forte în favoarea renunțării la votul clasic. Iar unul dintre acestea ar putea fi creșterea încrederii cetățenilor în procesul electoral, ceea ce ar aduce o participare mult mai mare la urne

Senator AUR Adrian Costea