Patrioții

Adrian Costea (AUR): Finanțarea partidelor politice de la bugetul de stat. Exemplul oferit de AUR

În ședința plenului Senatului din data de 10 mai 2021 a fost respinsă, cu 92 de voturi împotrivă, demararea procedurii de urgență asupra propunerii AUR de modificare a legii finanțării partidelor politice. Ideal ar fi fost ca această propunere legislativă să fi fost dezbătută în anul bugetar curent. 

Prin legea 334 din anul 2006 privind finanțarea partidelor politice s-a urmărit  asigurarea principiului egalității de șanse în competiția electorală.

De aceea, una dintre sursele de finanțare a partidelor politice este bugetul de stat. Din datele de care dispun, numai pentru campania electorală din decembrie 2020, AEP urmează să vireze imensa sumă totală de 30 mil. Euro, instituție devenită, practic, o veritabilă ˶bancă a partidelor”.

Finanțarea partidelor politice trebuie să fie o activitate caracterizată printr-o transparență totală. Numai așa alegătorii pot avea o imagine de ansamblu asupra cinstei sau, dimpotrivă, a necinstei și ocultării adevărului cu privire la un actor de pe scena politică românească. AEP are obligația, potrivit legii nr. 206 pe 2019 să informeze Departamentul de luptă Antifraudă cu privire la orice presupusă activitate ilegală sau corupție în privința finanțării partidelor politice. 

Opinia publică cunoaște deja poziția partidului Alianța pentru Unirea Românilor care a refuzat să folosească resursele financiare oferite de la buget. Am demonstrat că un partid politic poate funcționa și prin contribuțiile membrilor, cotizații sau donații private. Nu am avut nevoie de sedii luxoase sau alocări substanțiale pentru publicitate pentru a ne face mesajul cunoscut și a fi aproape de cetățeni.

Prin urmare, solicitarea noastră de modificare și completare a articolului 2 al legii 334, respectiv a articolului 25, alineatul 1, este una cât se poate de pertinentă. Dorim ca un partid politic, înzestrat cu personalitate juridică, să poate investi resursele financiare primite de la bugetul de stat nu numai în interesul propriu ci și în interesul general prin înființarea de așezăminte culturale, medicale sau sociale. Suntem un partid de dreapta și dorim ca taxele și impozitele cetățenilor să se întoarcă în societate. Trebuie să o recunoaștem- nimeni nu poate contesta considerentele morale ale propunerii legislative înaintate de parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor.