Patrioții

Adrian Costea (AUR): De ce ne dorim suspendarea președintelui?

Senatorul AUR Adrian Costea a punctat, în cea mai recentă declarație politică, principalele motive pentru care Alianța pentru Unirea Românilor cere suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Cel mai important argument se referă la faptul că șeful statului nu se achită onorabil de atribuțiile care îi revin, chestiune care a devenit evidentă în timpul crizei sanitare și politice traversate de țara noastră în ultimii doi ani.

Un fapt cunoscut îl reprezintă campania demarată de partidul AUR privind retragerea sprijinului popular pentru președintele Klaus Werner Iohannis. Până la acest moment, au fost strânse aproximativ 1 milion de semnături în stradă.

Participând la acțiuni de strângere de semnături în județul Ialomița, am identificat o serie de motive pentru care cetățenii semnează pentru demitere. Unii taxează prezența slabă și lipsa de implicare a șefului statului, inconsecvența sa politică prin girarea alianței de la guvernare, una indezirabilă în urmă cu doi ani. Alții se simt trădați pentru votul acordat în trecut. Fiind un popor temperamental, petiția noastră este semnată și din pură antipatie sau de cetățeni ce nutresc o ură viscerală față de președinte.

O categorie specială o reprezintă cetățeni care mi-au cerut să le ofer argumente solide privind necesitatea suspendării și demiterii actualului președinte. Este o provocare la care voi răspunde prin prezenta declarație politică:

Conform articolului 80 din Constituție, Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Partidul AUR nu și-a asumat niciodată rolul de Curte Constituțională, ci acela de a da un semnal că actualul președinte nu se achită onorabil de atribuțiile care îi revin.

Un lider adevărat se remarcă în situații de criză. Pandemia izbucnită în anul 2020 ne-a relevat un președinte preocupat să-și conserve electoral partidul sub cupola căruia a candidat, personalitatea sa situându-se sub așteptările celor care l-au votat.

Ne poziționăm contra liderului nociv, prezidențialismului susținut de partidul-stat.

Timp de 7 ani a fost agentul electoral al PNL, în timp ce rolul de mediator și de factor de echilibru în fruntea statului a fost abandonat fără nicio remușcare.

Ne dorim un lider care să continue cu cinste tradiția democratică a națiunii noastre, inaugurată de monarhia constituțională. Un președinte conștient de rolul său își va asuma cu responsabilitate rolul de arbitru al vieții politice, asumat de regale Carol I prin Constituția de la 1866.

Ne aflăm într-un context în care pandemia se apropie de mult-așteptatul final. Avem nevoie de un lider care să-și asume un proiect de reconstrucție și de un mesaj menit să restabilească încrederea populației în instituții și în bunul mers al economiei.