Patrioții

Adrian Costea (AUR) a evocat personalitatea lui Paul Georgescu, una dintre figurile marcante ale literaturii române de secol XX

Într-o declarație politică, Adrian Costea, senator AUR de Ialomița a evocat personalitatea lui Paul Georgescu, una dintre figurile marcante ale literaturii române de secol XX. Senatorul a avut onoarea de fi editorul volumului „Viața și opera lui Paul Georgescu”, semnat de prof. Jana Stanciu.

Astăzi, 7 noiembrie 2023, la 100 de ani de la nașterea lui Paul Georgescu, consider că reîmprospătarea memoriei colective cu privire la anumite evenimente și figuri marcante din trecut ar trebui să fie un demers efectuat periodic. Importantă personalitate culturală a Ialomiței, în secolul trecut, figura lui Paul Georgescu a intrat într-un con de umbră în zilele noastre.

Era o lume, nu un om – spunea cândva soția lui Paul Georgescu despre una dintre figurile marcante ale literaturii române de secol XX, iar poeta Maria Banuș adaugă: convingerile sale, un aisberg neclintit în exploziile vremii. Având multiple consonanțe cu fenomene literare și nume sonore, Paul Georgescu urmează traiectoria scrisului ca o necesitate interioară. În anii în care suferința fizică încă nu i-a influențat devenirea, se dovedește a fi o inteligență vie, inspirațională, la catedra Universității din București. Deși nu pune preț pe latura jurnalistică, se dăruiește pe sine și în acest domeniu, un tip polivalent ce promovează șaizeciștii punând temelia in devenirea lui Nichita Stănescu, dar sancționează slăbiciunile partinice și clișeele proletcultismului.

În calitate de istoric, parcurgând biografia scriitorului, una care cuprinde două perioade istorice distincte, am fost dominat de curiozitatea privind asumarea de către Paul Georgescu a vreunei ideologii. În anii ’40 s-ar fi opus dictaturii fasciste, ceea ce îi asigură un statut privilegiat după 23 august 1944. Mama sa, Alexandrina Georgescu, va fi una dintre primele femei primar istoria noastră, aleasă din partea Frontului Plugarilor (implicare politică motivată de neplăcerile pe care le-a avut fiul său în 1942, când fusese condamnat la închisoare). Intrat în activitatea literară, adeziunea lui Paul Georgescu la o ideologie a început să conteze din ce în ce mai puțin Prin urmare, relația lui Paul Georgescu cu regimul comunist a fost una de tipul ˶ne salutăm dar nu stăm de vorbăʺ. Iar imperfecțiunile democrației interbelice au fost tratate în detaliu în romanele sale.

Născut la Țăndărei, fiu al doctorului orașului, Paul Georgescu are o copilărie protejată de duritatea mediului Câmpiei Bărăganului. Părinții îi supraveghează îndeaproape evoluția intelectuală. Tatăl său îi oferea mai mereu cărți bune. Studiile liceale le face la București. În timpul liber se delectează cu nesaț cu literatura românească, dar și cu autori ai literaturii universale. Plecat din ˶provincia provinciei, asasină prin lipsa de orizont, fundal de blazare a individuluiʺ, muncește înzecit pentru a deveni o autoritate în domeniul lui. La numai 25 de ani devine conferențiar la catedra de Istorie a Literaturii Române de la Facultatea de Filologie a Universității din București.

Într-un demers de restaurare a posterității unei personalități locale și naționale, mi-a revenit onoarea de a fi editor asupra volumului doamnei profesor Jana Stanciu, „Viața și opera lui Paul Georgescu”.  În primăvara anului 2022, mi-a încredințat manuscrisul redactat la mașina de scris, iar eu am fost conștient că am o misiune, una pe care o îndeplinesc astăzi din poziția de parlamentar al județului Ialomița. Dar cum o carieră politică este prin definiție vremelnică, va rămâne contribuția mea din calitatea principală de profesor de istorie. Ajuns în acest punct, îndrăznesc să afirm, inspirat de Paul Georgescu, că ˶mi-am ars un deceniuʺ luptând pentru restaurarea memoriei.