Patrioții

Adrian Costea: Adeverinţele electronice verzi, varianta mai soft a paşaportului de vaccinare

În baza obligaţiei de consultare a parlamentelor naţionale, chestiunea adeverinţelor electronice verzi a ajuns şi pe masa Comisiei Permanente pentru Politică Externă a Senatului României.  

În cadrul şedinţei din data de 27.04.2021 au fost analizate şi dezbătute două propuneri de regulament ale Parlamentului European pentru adeverinţele electronice verzi, atât pentru circulaţia în interiorul Uniunii Europene, cât şi pentru cetăţenii din statele terţe.  

Aşadar, iminenţa introducerii mult discutatului paşaport de vaccinare s-a transformat într-o realitate atent cosmetizată de către funcţionarii europeni.  

Aceste propuneri de regulament, elaborate fără o necesară analiză de impact, ar aduce atingeri dreptului la liberă circulaţie pentru cetăţenii Uniunii Europene. Statul român este dator să adopte o poziţie ceva mai rezervată având în vedere diaspora numeroasă.  

La momentul actual, reprezentanţi de la Bruxelles dau asigurări că prezentarea la frontieră a unor adeverinţe care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, testarea pentru virusul SARS-COV-2 sau dovada vindecării de boala COVID-19 nu constituie precondiţii de intrare pe teritoriul statului respectiv şi nici nu se substituie documentelor de călătorie. Versiunea oficială livrată opiniei publice este necesitatea uniformizării regimului juridic privind libera circulaţie pe teritoriul Uniunii. Mai mult, introducerea adeverinţelor electronice verzi ar duce la scăderea marjei de refuz a călătoriilor atât pentru cetăţenii Uniunii Europene, cât şi pentru cei proveniţi din statele terţe.

Continuarea o puteți citi pe adev.ro/qsdxge