Patrioții

Adrian Axinia (deputat AUR): Bugetul de stat pe 2024, o mare gogoașă electorală. PSD și PNL îi vor îndatora suplimentar pe români

Bugetul de stat pe 2024 este o mare gogoașă electorală, cu glazură luată cu împrumut, avertizează deputatul AUR Adrian Axinia. Practic, Guvernul României se va împrumuta la cămătari ca să dea către lăutari din presă pentru ca PSD și PNL să nu se topească precum untul la soare. Îi vor îndatora suplimentar pe români și pe copiii lor cu 86,6 miliarde de lei. Totalul împrumutat va fi de aproape 170 de miliarde de lei. Profiturile băncilor vor crește spectaculos.

Deficitul uriaș prognozat, de 5% din PIB – cel mai mare din UE – se bazează pe o mare minciună: creșterea veniturilor bugetare cu 20,36% față de 2023. Lucru absolut imposibil dacă ne gândim că anul acesta majorarea a fost doar de 10,3%. Există doar două variante prin care se poate ajunge la un astfel de deznodământ: fie introducerea de noi taxe și impozite, dar ăsta este planul abia pentru 2025; fie să dea drumul tiparniței de bani și să devalorizeze și mai mult moneda națională.

L-am auzit cu toții pe Ciolacu spunându-ne că nu sunt bani pentru creșterea mai consistentă a lefurilor profesorilor. Alba neagra: le-a promis 40% în vară, se lăuda la televizor că dă 13%, iar acum a semnat pentru 8%. Țepari în Piața Victoriei.

Pentru profesori, nu sunt fonduri suficiente. Se găsesc însă pentru șmecheri:

  • Bugetul Senatului creștere cu 9%.
  • Bugetul Camerei Deputaților se majorează cu 12,26%.
  • Bugetul Ministerului Apărării crește cu 25,39%.
  • Bugetul Serviciului de Telecomunicații Speciale se majorează cu 28,58% – că doar sunt alegeri și contează cine numără voturile.
  • La fel cum se găsesc bani și pentru partide. Bugetul Autorității Electorale Permanente se majorează cu 35,36%.

De unde se iau banii? Din împrumuturi, dar și din bugetele ministerelor sociale. Spre exemplu, Bugetul Ministerului Sănătății scade cu 18,46%. Nici aspirină n-o să se mai găsească în spitale.

Cât privește investițiile, ele sunt mari, dar rămân la stadiul de studii de fezabilitate și vrăjeală de tocat la televizor. Se alocă 7,3% din PIB, dar vor executa, la fel ca în 2023, mai aproape de 4% din PIB.

Bugetul pe 2024 este, deci, o mostră colosală de cinism: Titanicul se scufundă și ei dau cu artificii. Vor să-i ducă pe români cu zăhărelul înaintea unui 2025 în care va veni apocalipsa. Le duduie economia în cap, când planeta se scufundă.