Patrioții

Adrian Axinia (AUR): PSD și PNL, încă o lovitură pentru sistemul energetic – termocentrala de la Ișalnița s-a închis

Începând cu 1 ianuarie 2024, ultimul grup energetic de la Termocentrala Ișalnița a fost oprit și nu mai produce energie. Practic, prin această decizie, se reafirmă politica guvernării PSD-PNL de a închide tot ce ar putea produce energie pentru țara noastră, în condițiile în care suntem într-o perioadă în care toate statele lumii caută surse de energie. Germania și Polonia exploatează intensiv resursa de cărbune. Numai România, prin politica dusă de actuala guvernare, vrea să o înstrăineze, cel mai probabil, pe nimic.

Faptul că s-a decis oprirea și ultimului grup energetic de la 1 ianuarie la ora 1 dimineața ne arată că se duce la capăt strategia de renunțare la suveranitatea energetică a statului român de către guvernul Ciolacu.

În mod normal nu ar fi trebuit să fie luată vreo măsură cu privire la funcționarea termocentralei până când nu erau disponibile noile investiții, respectiv centrala pe gaze naturale. Dacă tot închizi, ce pui în loc? PSD și PNL nu pun absolut nimic! Cel mai probabil se va pune în funcțiune această centrală pe gaz, dar cu întârziere și cu putere mai mică.

Însă, între timp, până se va pune ceva în locul termocentralelor, scade nivelul de securitate al SEN prin reducerea disponibilității de utilizare a cărbunelui. Guvernul PSD-PNL nu arată niciun fel de interes pentru a căuta tehnologii de cărbune curat și reținere de CO2 care ar permite utilizare în continuare a cărbunelui. Pentru că, trebuie să o spunem drept, grupurile de la Ișalnița pe care ei le-au închis mai aveau ore bune de funcționare și mai puteau produce energie electrică dacă li se mai permitea funcționarea. Doar că nu au vrut.

Nu putem să ignorăm un alt aspect important: potențialele efecte sociale! Vorbim de 550 de salariați și familiile acestora. Care este planul de reorientare profesională în acest caz? Ce se va întâmpla cu ei?

Apoi, ceea ce nu conștientizează nici Ciolacu, nici Burduja este că sistemul energetic național pierde oameni calificați, ceea ce duce la o deprofesionalizare a unui domeniu esențial pentru statul român.

Marcel Ciolacu anul trecut, la acea vreme doar președinte al PSD, spunea că nu va permite ca termocentrala Ișalnița să fie oprită definitiv. Vedem că în realitate se întâmplă fix invers.

Concluzia pe care o tragem este una amară pentru statul român: Sebastian Burduja continuă politica anti-românească pe care a început-o Virgil Popescu prin care se dorește închiderea minelor și a termocentralelor și trecerea sistemului energetic din mâinile statului în portofoliul unor privați prin aceste căi oneroase numite SPV-uri.