Patrioții

Adrian Axinia (AUR): Propunerile ministrului Sorin Cîmpeanu pentru învățământul românesc, forme fără fond

Deputatul Adrian Axinia consideră că propunerile anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu pentru învățământul românesc sunt doar forme fără fond – în acest context, Axinia a enumerat principalele probleme pentru care ministrul nu are soluții.

În 2022, educația are cel mai mic buget raportat la PIB de după Revoluţie: aproximativ 2,58%. Realitățile din sistemul de educație românesc condus de domnul ministru Cîmpeanu sunt atât de dramatice încât acestea compromit iremediabil viitorul națiunii române și al țării, potrivit deputatului AUR, Adrian Axinia.

Parlamentarul Alianței pentru Unirea Românilor consideră că reforma propusă de actualul ministru al Educației constă doar forme fără fond: puţin timp petrecut la şcoală, mai puţine testări, impunerea modulelor şi eliminarea tezelor.

Vreau să vă enumăr doar câteva probleme pentru care ministrul Educației nu are soluții:

1.      România se află pe ultimul loc în UE ca procent al elevilor care trec testele PISA.

2.      Dacă raportăm numărul celor care obţin bacalaureatul la numărul total al elevilor din clasele terminale, doar 1 din 2 reuşesc să treacă testul maturităţii. Dacă raportăm acelaşi număr la totalul celor de aceeaşi vârstă, observăm că doar 35% din elevii au şansa de a obţine diploma de Bacalaureat.

3.      Doar doi din trei elevi reuşesc să ia Capacitatea şi să se înscrie la liceu.

4.      Salariaţii din învăţământ au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar, iar ultimele guverne i-au dus cu zăhărelul cu privire la majorările salariale prevăzute în Legea 153/2017 din septembrie 2020, o lege prorogată de prea multe ori.

5.      Nu în ultimul rând, dacă bani pentru elevi și profesori nu există, mai multe firme s-au îmbogățit șmecherește pe seama sistemului educațional. Toți ne aducem aminte de scandalul achiziției testelor de salivă pentru elevi în pandemie. Mai nou, și testele standardizate sunt obiectul unui scandal public, acestea fiind achiziţionate de la o singură firmă fără să existe o competiţie reală pe piaţă.

În tentativa de a pune în aplicare butaforia numită pompos „România Educată”, actuala Putere nu face altceva decât să ascundă gunoiul sub preş pentru a nu se vedea dezastrul din educație păstorit de Guvernele PNL, PSD sau PNL-PSD.