Adrian Axinia (AUR), întrebare pentru ministrul Economiei: Cum a ajuns România să importe sare?
Deputatul AUR Adrian Axinia i-a solicitat ministrului Economiei, Florin Spătaru clarificări privind importurile de sare, ținând cont că România poate asigura necesarul de consum din resurse proprii.
Şapte saline din ţara noastră dețin peste 12 miliarde de tone de sare, cantitate ce poate asigura necesitățile României pentru o mie de ani. Una dintre cele mai mari bogăţii ale României este sarea.
Salrom (Societatea Națională a Sării) este singurul producător de sare din România. Compania este o societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat (51%), capitalul privat fiind deținut de către Fondul Proprietatea SA (49%). Răspândirea relativ largă a zăcămintelor de sare pe teritoriul României a dus la apariţia şi dezvoltarea celor șapte exploatări miniere ce au devenit ulterior și sucursale ale Salrom SA – Slănic, Râmnicu Vâlcea, Salina Târgu Ocna, Salina Praid, Salina Cacica Salina Ocna Dej, Salina Ocna Mureș.
Ȋn prezent, producţia de sare a României se situează în jurul valorii de 2 milioane de tone. România are unele dintre cele mai mari zăcăminte de sare din lume.
Cu unele dintre cele mai mari zăcăminte din Europa, România importă peste 50% din sarea de consum. Rafturile magazinelor sunt pline cu sortimente de sare din Grecia, Turcia, Ucraina și chiar din regiuni îndepărtate, precum Himalaya. Produsele românești au o cotă de piață mai mică de 50%, arată statisticile oficiale.
Având în vedere cele prezentate mai sus, domnule ministru, vă rog să îmi precizați care sunt motivele pentru care România importă sare, deși nu este necesar?