Patrioții

Adrian Axinia (AUR): Gazele românești din Marea Neagră, soluție pentru criza facturilor la energie

Exploatarea gazele românești din Marea Neagră în interesul românilor reprezintă o soluție potrivită pentru a reduce impactul crizei facturilor la energie. Însă, pentru ca românii să valorifice această oportunitate, este imperios ca renumita lege offshore, inițiată de liderii coaliției de guvernare, să fie îmbunătățită în acest sens. Altminteri, avertizează deputatul AUR Adrian Axinia într-o declarație politică, România va deveni o simplă „ țeavă care să înlesnească tranzitul gazelor din Marea Neagră spre alte țări”.

Stimați colegi,

În perioada următoare, vom avea dezbateri în Parlament cu privire la inițiativa legislativă a liderilor actualei coaliții guvernamentale privind reglementarea redevenţelor pentru exploataţiile de gaze on shore şi off shore.

Dacă nu vom îmbunătăți această propunere legislativă, riscăm ca România să se transforme într-o țeavă care să înlesnească tranzitul gazelor din Marea Neagră spre alte țări, fără niciun beneficiu pentru pentru români.

Nu contează doar să scoatem gazele, la fel cum nu este important doar ca firmele de stat sau private să facă profituri colosale, ci este important să reglementăm și modul în care se vor folosi aceste resurse.

Dincolo de stabilirea unui nivel al redevențelor care să încurajeze exploatarea zăcămintelor de gaze de care dispunem, trebuie să asigurăm îndeplinirea următoarelor obiective:

 1. Gazele românești din Marea Neagră să ajungă la români – în gospodăriile românilor și în industria românească.

2. Românii să aibă acces la gazele extrase din Marea Neagră la un preț preferențial, de exploatare.

O lege privind redevenţele care să oblige companiile să furnizeze gazul natural din Marea Neagră la un preţ preferenţial consumatorilor casnici sau industriali din România ar avea, cu adevărat, efecte pozitive, între care amintesc:

•       Scăderea facturilor plătite de populaţie pentru încălzirea locuinţelor.

•       Sprijinirea industriei româneşti cu gaze la preţuri competitive.

•       Asigurarea independenţei energetice a României şi evitarea importurilor de gaze naturale din Rusia.

•       Surplusul de gaze naturale pe care l-ar putea avea România trebuie folosit şi pentru a garanta independenţa energetică a Republicii Moldova, administraţia de la Chişinău fiind adesea ţinta şantajului rusesc.

România a fost binecuvântată cu resurse de gaze extrem de prețioase în vremuri de criză, de război. Să nu transformăm această binecuvântare într-un blestem. În consecință, stimați colegi, să facem legi prin care să le luăm de pe umeri românilor povara imensă a facturilor gigantice la energie. Să facem legi prin care să ajutăm economia românească. Să folosim gazele românești din Marea Neagră pentru români.