Patrioții

A început exploatarea gazelor din Marea Neagră. Dan Tanasă (AUR), întrebare pentru Virgil Popescu: Cum veți reduce sărăcia energetică în care se află românii?

Deputatul AUR Dan Tanasă i-a solicitat ministrului Energiei, Virgil Popescu, să răspundă la o serie de întrebări privind exploatarea gazelor din Marea Neagră de către compania Black Sea Oil & Gas, care, potrivit informațiilor, a început deja. Cea mai importantă întrebare care așteaptă răspuns se referă la măsurile concrete ce vor fi luate de autorități pentru a reduce sărăcia energetică în care se află românii.

Conform declarațiilor publice pe care le-ați făcut săptămâna trecută, „România va avea gaze și din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja de către cei de la compania Black Sea Oil & Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul național de transport” . Știm deja că S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va prelua subsidiara locală a gigantului petrolier american Exxon Mobil (care deține 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze Neptun Deep, cea mai mare din sectorul românesc al Mării Negre) în schimbul sumei de 1,07 miliarde dolari. Perimetrul Neptun Deep la care se face referire se află în Marea Neagră, în apropierea insulei Crimeea, deci având în vedere contextul războiului din Ucraina, după preluarea Insulei Șerpilor și eventual a Odessei, Rusia va avea controlul asupra platoului continental al Mării Negre, în consecință și asupra gazelor de acolo. Cum se poate, domnule Ministru să fi început deja exploatarea gazelor din Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina?

         Compania Exxon ar fi vrut să exploateze gazele din perimetrul Neptun Deep, dar a părăsit subit afacerea în care era implicat, culminând cu faptul că a vândut către Romgaz, cu un miliard de euro, o simplă aprobare de la ANRM și Guvern, nu o investiție care ar fi trebuit verificată de statul român prin instituțiile abilitate. Între 42 și 84 de miliarde de metri cubi ar fi resursele de hidrocarburi din acest perimetru, conform raportărilor Ministerului Energiei. Alte estimări, neasumate oficial, dar atribuite Agenției Naționale de Resurse Minerale, susțin că ar fi vorba de 200 de miliarde de cubi de gaze doar în platforma Neptun Deep. Consumul anual al României este estimat la 12 miliarde de metri cubi de gaze, consum ce crește de la an la an.

         Vă rog să îmi precizați, domnule ministru:

  1. Ce măsuri concrete veți lua pentru a folosi aceste miliarde de metri cubi de gaze naturale astfel încât să reduceți sărăcia energetică în care se află românii, având în vedere faptul că suntem o țară bogată  în zăcăminte pe care Dumnezeu ni le-a dat nouă şi generaţiilor viitoare?
  2. Ce se va întâmpla cu toate resursele de petrol şi gaze din Marea Neagră?
  3. Cine va câştiga de pe urma lor, ce fel de inginerie ați mai pus la cale pentru că românii nu se vor alege decât cu plata unor mici redevențe?
  4. Cum vor decurge operaţiunile de exploatare şi de transport a acestor bogăţii în condițiile unui război în Marea Neagră la mică distanță de litoralul românesc?